Răspunsul ierarhului – 12 august II

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră,

1 .Vă rog să ne spuneți dacă Biserica pe Stil Vechi  din România cu sediul central la Mănăstirea Slătioara este o biserică prin care lucrează harul Duhului Sfânt. Tainele și Ierurgile oficiate de ei sunt valide?

  1. Ce relație este între Arhiepiscopia Sucevei si Rădăuților (BOR ) și această grupare religioasă.
  2. Ce părere aveți despre destituirea mitropolitului lor, Înaltpreasfințitul Vlasie, și cum poate fi repus în funcție dacă răspunsul la celelalte două întrebări sunt pozitive și cum poate interveni BOR pentru a stinge conflictul dintre ei.
  3. Dacă răspunsul la celelalte două întrebări sunt negative, atunci vă rugăm să ne spuneți care este procedura legală și canonică ca (sic!) această grupare ortodoxă să intre în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română.
  4. De când Înaltpreasfinția Voastră sunteți membru în Sfântul Sinod al BOR au existat discuții și propuneri despre această grupare Ortodoxă de Stil Vechi din România, (în) care se pare că sunt aproximativ între 500 de mii și 1 milion de credincioși în România.

 

C. C.

Doamne, ajută!

Stimate domnule, la aceste întrebări am răspuns anterior. Însă, întrucât la Mănăstirea Slătioara există foarte multe persoane de la care ați putea obține răspunsurile cele mai pertinente la întrebările dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați acelora.

Post cu pace!

„Înaltpreasfințite Părinte,

Iertați îndrăzneala.

După cum reiese din programul slujirii ierarhilor, PS Damaschin s-a aflat pe 5 august la hramul seminarului nemțean, pe 6 august la hramul Mănăstirii Slatina, iar pe 7 la Mănăstirea Sihăstria.

De ce nu a rămas și pe 6 în județul Neamț? Benzina/motorina e plătită din banii dânsului sau de către Arhiepiscopie, iar în esență de noi, contribuabilii la bugetul de stat, de unde primește Biserica fonduri???? În caz afirmativ, de ce trebuie contribuabilii să îi finanțeze fițele de a fi o zi într-un județ, iar în următoarea zi în alt județ, urmând ca a treia zi să revină în primul județ?

De ce nu a rămas în Neamț de Schimbarea la Față, ci a ales să facă plimbări între județe?

A fost hirotonit pe seama Arhiepiscopiei Iașilor sau a Sucevei? Poate o să spuneți că „ eu sunt oaie, iar el e pastor” și că nu noi le spunem ierarhilor ce sa facă, însă Curtea de Apel București a decis în procesul dintre „Să fie lumină” și Patriarhie că Biserica e obligată să spună exact cum utilizează fondurile publice.

Iertați.

Mulțumesc anticipat pentru lămuriri!”

 

A. D.

Doamne, ajută!

  1. Preasfinția Sa a fost delegatul nostru la slujbele din județul Neamț. În general, la astfel de slujbe participa mai mulți ierarhi.
  2. Preasfinția Sa nu a onorat cele trei slujbe pentru că avea deja planificată slujba de pe 6 august.
  3. Dacă doriți să vă facem o dare de seamă a utilizării fondurilor în ultimii doi ani, vom face acest lucru cu drag dacă veniți la Centrul Eparhial; vă vom arăta, totodată, și realizările. Suntem cât se poate de deschiși.
  4. Cât despre fondurile publice, să fiți încredințată că suntem de o corectitudine fără cusur. Nu ne permitem să nu fim corecți!

Post cu pace și liniște sufletească!