Răspunsul ierarhului – 11 aprilie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte Calinic!

  1. Am citit undeva, dar nu îmi amintesc unde, că o persoană care ajunge în Rai poate să îi tragă după sine şi pe cei din familia lui, e adevărat?
  2. Dacă un potențial partener, la începutul unei relații, nu ar fi de acord cu decizia fetei de a se păstra curată până la căsătorie, asta poate arăta că el nu este persoana potrivită din moment ce nu ne-ar respecta alegerea?

Mulțumesc din suflet!”

I.R.

Doamne, ajută!

  1. Depinde de cât de mult s-au lăsat convertiți în acest sens cei din familia celui din Rai, în timpul vieții lor pământești. Pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr stă mărturie în acest sens. Parastasele și slujbele Bisericii au multă putere în a-L sensibiliza pe Dumnezeu.
  2. Cât privește cea de-a doua întrebare, consider că persoana respectivă ar trebui să înțeleagă dorința potențialei soții și să nu mai facă propuneri rușinoase care l-ar putea descalifica în fața ei. Când o astfel de viață este începută sub egida Tainei Sfintei Cununii, binecuvântarea lui Dumnezeu se revarsă asupra acelei familii.

Sărbători binecuvântate!

„Ce părere aveți despre Părintele Ignatie Radu de la Cămârzani?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Este un exemplu demn de urmat.

Sărbători cu bine!

„La Olimpiada Națională de Religie se pot înscrie și absolvenți ai seminariilor teologice?

Cu deosebită considerație.”

A.B.

Doamne, ajută!

Nu. Olimpiada se adresează doar elevilor care sunt înscriși în anul în care se susține competiția în una din clasele ce funcționează în cadrul seminariilor și liceelor teologice.

Sărbători cu bucurie!

„Doamne, ajută!

Revin cu aceeași rugăminte de anul trecut, pe care ați și îndeplinit-o, dacă se poate posta pe site agenda ierarhilor din Săptămâna Mare, dacă vor sluji la Denii, respectiv unde vor sluji. Ar fi o bucurie duhovnicească pentru toți credincioșii din eparhie, nu doar pentru mine. Rog să-mi fie iertată îndrăzneala și mulțumesc anticipat! Săptămână binecuvântată!”

S.S.

Doamne, ajută!

Pe pagina arhiepiscopiei a fost postat deja programul liturgic al slujbelor săvârșite la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” în această săptămână, cu punctarea celor la care vor participa ierarhii, în măsura în care se cunoaște acest lucru. Dacă doriți mai multe informații, vă rog să vă adresați părintelui eclesiarh al catedralei care se ocupă cu rânduiala slujitorilor și a slujbelor de pe tot parcursul anului sau ierarhului de a cărui slujire sunteți interesat.

Sărbători binecuvântate!

„”

„Înaltpreasfințite Calinic, am văzut că de 2 zile pe rețelele de socializare este o întreagă dezbatere care i-a iritat pe ortodocși, clerici și mireni, domnul ….. vrea să facă demersuri către (mai bine zis să pună presiune) Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca noi ortodocșii să ținem Sfintele Paști odată cu catolicii și protestanții și să nu-l mai ținem cu restul Bisericilor Ortodoxe surori, pare că vrea ca Biserica Ortodoxă Română să fie un fel de dizident ortodox. Să nu uităm ceva, Sfânta Lumină vine pe vechi, Iordanul se întoarce pe vechi, norul de pe Tabor vine pe vechi. Ce facem, lăsăm Ortodoxia și comuniunea liturgică, canonică și pascală cu Bisericile Ortodoxe ca să sărbătorim cu catolicii, vă rog să mă lămuriți și pe mine cu un răspuns la aceste 4 întrebări:

  1. Ce caută …. în Adunarea Națională Bisericească, nu-i prima data când vine cu astfel de idei schismatice și ecumeniste?!
  2. Biserica Ortodoxă Română a învățat ceva din schisma calendaristică, schismă urmată de cea după Sinodul din Creta, acum se mai vrea încă una din pricina pascaliei?!
  3. De ce atâtea compromisuri față de cei din VEST, mai există demnitate ortodoxă în Biserica Ortodoxă Română sau numai compromisuri doar pentru că trebuie să dăm bine în VEST?!
  4. De ce bântuie de ceva vreme acest duh de schismă în Biserica Ortodoxă Română?!

Iertați-mă.”

M.E.

Doamne, ajută!

Întrucât domnul la care faceți referire nu reprezintă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ieșirile publice ale domniei sale pentru Biserică nu constituie punctul de vedere oficial al acesteia. Așadar, dacă doriți lămuriri legate de afirmațiile domniei sale, vă rugăm să vă adresați direct, domnia sa fiind o persoană deschisă dialogului.

Cât despre compromisuri, în cele trei decenii și mai bine de când sunt în Sfântul Sinod nu am constatat compromisuri/derapaje ale acestui for.

Sărbători binecuvântate!

„Ce să fac dacă partenera mea de viață este necredincioasă?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Convertiți-o la credință prin exemplul personal.

Sărbători binecuvântate!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic.

Vreau să vă întreb până când noi, mirenii, putem să ne rugăm din Psaltire, în această Săptămână a Patimilor. Vă mulțumesc.”

B.V.

Doamne, ajută!

Se poate citi până în Sfânta și Marea Zi de Miercuri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri și se reia la Vecernia zilei de vineri din Săptămâna Luminată.

Sărbători binecuvântate!