Proiectul eparhial „Învierea Domnului în satul românesc” a ajuns la cea de-a doua ediție în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a desfășurat astăzi, 18 mai, în ajunul celei de-a treia duminici după Sfintele Paști – numită și a mironosițelor, cea de-a doua ediție a Proiectului eparhial Învierea Domnului în satul românesc. Cu acest prilej, peste 180 de copii și tineri din parohiile celor cinci protopopiate ale eparhiei au participat la sfânta și dumnezeiasca liturghie, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, sub protia PC Pr. Doru Ionel Budeanu – protoiereu al Protopopiatului Suceava I, la biserica-tezaur de secol XVIII, din incinta Muzeului satului bucovinean din Suceava. Cu sprijinul și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, proiectul a fost coordonat și anul acesta de către Sectorul „Catehizare, tineret și educație pentru viață” al Centrului Eparhial Suceava, prin Biroul de catehizare parohială.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către două coruri, respectiv: de către Corul de copii al Parohiei Adormirea Maicii Domnului Dorna Arini, dirijați de către PC Părinte Iulian Borgovan, împreună cu Dna Prof. Anamaria Borgovan și de către Corul de copii al Parohiei Sfânta Parascheva Solca, dirijați de către PC Părinte Sergiu Chioarță.

Evenimentul a avut o triplă semnificație: celebrarea perioadei pascale de bucurie duhovnicească specifică Învierii Domnului, în atmosfera tradițiilor de odinioară ale bunicilor și străbunicilor noștri, festivitatea de premiere la nivel eparhial a Concursului Național Ctehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, care a ajuns anul acesta la Ediția a XVI-a și evidențierea unor doamne care au slujit și slujesc principiilor creștin-ortodoxe prin lucrarea și prin purtarea lor față de neam și față de Biserica noastră strămoșească.

Cu prilejul preserbării zilei femeii creștine, în semn de binecuvântare părintească și de prețuire, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, opt doamne din protopopiatele eparhiei au primit distincții și ordine eparhiale.

Prin acest eveniment, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, și-a propus readucerea în cotidian a atmosferei încărcate de tradiții de altădată, din satele bucovinene în care tihna, recunoștința și bucuria erau prezente constant în viața oamenilor, care trăiau mulțumiți și împăcați unii cu alții, într-un timp liturgic continuu, fiind nelipsiți de la slujbele Bisericii și pregătindu-se constant cu frică și cu pace multă de unirea cu Hristos prin Sfânta Euharistie.

Din sobor au mai făcut parte și preoți coordonatori ai centrelor de tineret Ecclesia, care au participat anul acesta la Concursul Național Ctehetic Hristos – Cuvântul care vindecă și care au ajuns în etapa eparhială. Toți aceștia au primit premii și diplome din partea Înaltpreasfițitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru munca depusă în organiarea diferitelor activități cultural-catehetice și pastoral-misionare, desfășurate pe parcursul a mai multor luni de zile.

În etapa eparhială au ajuns zece proiecte catehetice, iar echipajul catehetic care a ocupat locul I la faza eparhială a fost echipajul Mugurașii duhovnicești al Parohiei Pogorârea sfântului Duh Bogdănești I, coordonat de către PC Părinte Maricel Ursuțu și de către Dna. Prof. Nicoleta Ursuțu. Locul al II-lea a fost ocupat de către echipajul catehetic al Parohiei Sfântul Procopie Milișăuți, coordonat de către PC Părinte Adrian Platon și de către PC Părinte Bogdan Lupăștean Barfă, locul al III-lea fiind ocupat de către echipajul catehetic al Parohiai Nașterea Maicii Domnului Câmpulung Moldovenesc, coordonatori fiind: PC Părinte Constantin Norocel, Dna Prof. Marcela Norocel și Dna Prof. Mirela Havîrneanu.

În ultima parte a evenimentului, copiii din cele două coruri au interpretat cântări pascale, iar tânăra artistă de muzică populară Alexandra Dan a întregit atmosfera de pace și de bucurie sufletească, susținând un mic moment artistic-religios, interpretând câteva pricesne în cinstea Slăvitei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos.

Mulțumim tuturor celor care s-au ostenit în organizarea acestui eveniment înălțător și îi felicităm din toată inima pe tinerii, copiii și coordonatorii participanți anul acesta la activitățle desfășurate în cadrul Concursului Național Catehetic Hristos, Cuvântul care vindecă Ediția a XVI-a, rugându-ne Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat, să rodească fiecare cuvânt și fiecare îndemn, ce a fost oferit cu dragoste și prețuire, în inimile și sufletele copiilor și tinerilor, prin activitățile catehetice desfășurate.

Hristos a înviat, Bucuria noastră!

Biroul de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Foto credit: Cristi Turculeț