„Pedagog în școală și în biserică. Pedagog în toate împrejurările” a fost dezideratul transmis profesorilor de religie din zona Câmpulung Moldovenesc de prof. univ. dr. emerit Constantin Cucoș, invitatul special al activității de cerc pedagogic, ce s-a desfășurat, de Ziua Internațională a Familiei, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.
Activitatea metodică a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și susținută de prof. Tiberiu-Vasilică Creciunescu, membru al Consiliului consultativ pentru disciplina religie, prof. Angela-Elena Hulubeac, director al liceului-gazdă și prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Prelegerea invitatului special, Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, a tratat Corelativitatea funcțională privind formarea religioasă prin școală și Biserică, evidențiind importanța conlucrării și modalități de împlinire a acesteia. Într-o succesiune a firescului devenirii, au fost analizați, rând pe rând, factorii responsabili pentru realizarea educației religioase: familia, Biserica, școala, instanțele mediatice, mediul virtual, structurile asociative. Complexitatea misionarismului creștin a fost evocată din nou și din nou:
„Profesorul de religie și preotul care predă religia în școală și care trebuie să fie adevărați apostoli ai învățăturii creștine, răspândind cu generozitate ceea ce știu, sunt obligați să dispună și de o temeinică pregătire psihopedagogică, pentru a duce la capăt o educație veche și nouă în același timp. Aceasta presupune fixarea cu profesionalism a unor obiective specifice acestei laturi a educației, circumscrierea și desfășurarea unor conținuturi informative și formative în acord cu situația de învățare, folosirea inspirată a unor metode și tehnici de predare și învățare, stabilirea corectă a tehnicilor de evaluare și notare, configurarea unui ethos comunicativ stimulativ și tonifiant în clasă, școală, biserică etc. Misionarismul creștin, cel de toate zilele, va fi îndeplinit mai ușor și mai bine de către cel care este și un bun pedagog. Pedagog în școală și în biserică. Pedagog în toate împrejurările.”
Reuniunea profesională s-a desfășurat în Cabinetul școlar de religie „Sfântul Ierarh Nicolae” din instituția de învățământ, un spațiu educațional multidimensional, inovativ, modern și funcțional, amenajat la inițiativa și prin efortul profesorului de religie și al echipei manageriale. Despre valențele educațional-catehetice ale cabinetului de religie, despre activitatea Centrului școlar cultural-catehetic „Sfântul Ierarh Nicolae”, ca și despre multiplele activități, proiecte și programe complementare orei de religie, desfășurate în liceul tehnologic de sub poalele Rarăului, le-au vorbit invitaților elevi pentru care fiecare astfel de inițiativă e o nouă formă de mărturisire de credință, o nouă rugăciune.
În calitate de coordonator al întregului eveniment educațional, doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, a completat programul cercului pedagogic cu prezentarea cărții Educația. Preocupări, viziuni, previziuni, semnată de „profesorul de profesori” Constantin Cucoș, publicată la Editura Polirom, 2024 și a facilitat pentru toți cei prezenți un atelier – spațiu de dialog și experimentare de practici, metode, instrumente interactive, centrate pe conceptele de învățare mixtă și învățare inversată.
Referindu-se la rolul centrului cultural-catehetic școlar, din perspectiva coordonatorului de multiple programe și proiecte subsumate idealului educațional asumat prin ora de religie, profesoara a subliniat: „Adresabilitatea unui astfel de spațiu școlar îi are în vedere și pe copiii și tinerii aflați în situații de risc, din comunitatea școlară extinsă, și se dorește a fi locul în care ei vor dezvolta competențe de comunicare, interpersonale și transversale dintre cele mai diverse și relevante: comunicarea asertivă, sensibilizare și exprimare culturală, persuasiunea și perseverența, autocontrolul, planificarea, autodisciplina, adaptabilitatea, inițiativa, abilități de public speaking, ascultarea activă, empatia, leadershipul, munca în echipă, colaborarea, cooperarea, soluționarea problemelor, creativitatea, simțul artistic, imaginația, inovarea, exprimarea personală, discernământul în spațiile de lucru virtuale.
Iar dintre valori și atitudini, cele din galeria referențiale: conștientizarea rolului învățăturilor Bisericii în viața personală și a comunității, cultivarea respectului față de sacru și de tradiția neamului, asumarea propriei identități, responsabilitate în exercitarea drepturilor și a obligațiilor care decurg din apartenența la diferite identități (confesiune, națiune, comunitate, profesie, cultură etc.), respect și înțelegere față de semenii de alte credințe și convingeri, manifestarea respectului pentru ceilalți, preocupare pentru devenire spirituală, asumarea și exersarea toleranței etnice, religioase și culturale.”
Întâlnirea, care s-a dovedit a fi de un real succes, a fost împodobită cu mai multe momente artistice, între care un recital la nai susținut de domnul Romeo Constantin Grosu, director la Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc. Nu în ultimul rând, elevi ai Liceului Tehnologic Nr. 1, îmbrăcați în frumosul costum popular specific zonei, au organizat o șezătoare care a dus în atenție renumitele tradiții și obiceiuri din Bucovina de altădată.
Irina Ursachi
Foto credit: Crist Turculeț