Primul Centru cultural-catehetic școlar în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În această perioadă, la Școala Gimnazială Berchișești, se desfășoară cele din urmă lucrări de amenajare a  Centrului cultural-catehetic școlar „Sfântul Stelian”, primul de acest fel din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea și consultarea pentru concept și arhitectură educațională ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Centrul este un spațiu multidimensional, în care se vor desfășura ritmic, prin voluntariat al profesorilor, preoților și al unor specialiști, activități de consiliere școlară și educație emoțională,  activități catehetice și sesiuni de dezvoltare personală, evenimente culturale și recreative, ateliere creative și de descoperire a multiculturalității. De asemenea, activități de tip „cafeneaua părinților” și de optimizare a relației părinte-copil.

Adresabilitatea centrului îi are în vedere și pe copiii și tinerii aflați în situații de risc, din comunitatea școlară extinsă, și se dorește a fi locul în care ei vor dezvolta competențe de comunicare, interpersonale și transversale dintre cele mai diverse și relevante: comunicarea asertivă, sensibilizare şi exprimare culturală, persuasiunea și perseverenţa, autocontrolul, planificarea, autodisciplina, adaptabilitatea, iniţiativa, abilități de public speaking, ascultarea activă, empatia, leadershipul,  munca în echipă, colaborarea, cooperarea, soluționarea problemelor, creativitatea, simţul  artistic, imaginaţia, inovarea, exprimarea personală, discernământul în spaţiile de lucru virtuale.

Iar dintre valori și atitudini, cele din galeria referențiale: conştientizarea rolului învăţăturilor Bisericii în viaţa personală şi a comunităţii, cultivarea respectului faţă de sacru și de tradiția neamului, asumarea propriei identităţi, responsabilitate în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor care decurg din apartenenţa la diferite identităţi (confesiune, naţiune, comunitate, profesie, cultură etc.), respect şi înţelegere faţă de semenii de alte credinţe şi convingeri, manifestarea respectului pentru ceilalţi, preocupare pentru devenire spirituală, asumarea și exersarea toleranţei etnice, religioase şi culturale.

În continuarea atelierului catehetic și de redactare de scrisoare-fluviu, „Biblia călătoare și sfințitoare”, de la Biserica „Sfinții Apostoli  Petru și Pavel” Berchișești, coordonat de prof. Loredana Dura – director al școlii din comunitate și de pr. paroh Florin Dura, copii și tineri voluntari în Centrul de tineret „Ecclesia” Berchișești au participat la un focus-grup, desfășurat în centrul catehetic, împreună cu prof. Daniela Ceredeev – inspector școlar pentru religie, la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prof. Cristi-Gabriel Hurjui – consilier eparhial al sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, părintele Ștefan Mihalcea, director al Departamentului Media și echipa Media a Centrului eparhial. Topicul consultărilor: priorități în organizarea activităților centrului cultural-catehetic, determinate de interesele și nevoile copiilor și tinerilor; delimitarea și asumarea responsabilităților în echipa de proiect; cristalizarea calendarului propriu de activități.

Inaugurarea și sfințirea Centrului cultural-catehetic școlar „Sfântul Stelian” sunt așteptate cu entuziasm și se vor desfășura în preajma Zilei Culturii Naționale, chiar la începutul anului 2022.

Irina Ursachi