Prima procesiune cu moaștele Sfântului Leontie în Municipiul Rădăuți

Biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, cel mai vechi lăcaș de cult din Moldova care a rezistat vremurilor, a fost ridicată după anul 1359, în locul unei construcții de lemn, și este totodată prima necropolă a Moldovei, adăpostind în naos mormintele celor dintâi conducători moldoveni, voievozii Bogdan I, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.

În același timp, lăcașul aflat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae se bucură de binecuvântarea moaștelor Sfântului Ierarh Leontie, blândul și smeritul nevoitor crescut în tinda acestei străvechi biserici, cel care a întemeiat prima așezare sihăstrească din Moldova – Schitul Laura și a fost ales Episcop de Rădăuți spre sfârșitul secolului al XIV-lea.

Cele mai vechi mărturii privind sfințenia celui înmormântat inițial în Schitul Laura, dar mutat în partea dreaptă a naosului Mănăstirii Bogdana, merg până la 1430. Sursele istorice menționează tradiția prăznuirii Sfântului Leontie de la Rădăuți la 1 iulie, păstrată mai bine de două secole, până când, după cum aflăm dintr-un document al vremii semnat de Vasile Lupu la 20 aprilie 7147 (1639), moaștele sale ar fi fost răpite de năvălitori.

După canonizarea oficială petrecută în anul 1992, a fost reînviat cultul cuviosului care a păstorit aceste meleaguri și care a fost considerat sfânt la scurtă vreme după trecerea la cele veșnice. Rămășițele bine mirositoare aflate în mormântul sfântului, redeschis în ajunul canonizării, au fost așezate într-o raclă lucrată în argint aurit, în ctitoria voievodală. În 1998 a fost construită o biserică nouă, închinată Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, care a devenit astfel al doilea ocrotitor al mănăstirii.

Racla din bătrâna biserică domnească adăpostește astăzi și un fragment din moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi, care la rândul său a fost episcop de Rădăuți.

Anul acesta, sărbătorirea celui de-al doilea hram al Mănăstirii Bogdana va include, pe lângă manifestările obișnuite, un eveniment inedit.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în ziua de joi, 29 iunie 2023, când Biserica îi prăznuiește liturgic pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, începând cu ora 19:00, se va desfășura procesiunea cu moaștele Sfinților Ierarhi Leontie și Teodosie pe străzile municipiului Rădăuți, organizată cu sprijinul autorităților locale. Procesiunea este intitulată Drumul Sfântului, amintind astfel de tradiția care numește în acest mod calea de acces spre Biserica „Sfântul Nicolae”.

Alaiul cu cinstitele moaște va fi deschis de icoana ce-l reprezintă pe vasul cel sfințit al acestor meleaguri purtată în mâini de tineri îmbrăcați în costum popular. Racla va fi însoțită de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți, monahi, monahii, copiii de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie”, elevi de la școlile din oraș, autorități locale și județene.

La sfârșitul procesiunii, racla cu cele două odoare de mare preț va fi așezată într-un baldachin special realizat pentru aceste moment festiv, după care se va citi Paraclisul Sfântului Ierarh Leontie.

Sărbătorirea hramului va fi încununată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, sâmbătă, 1 iulie 2023, pe scena amplasată în incinta așezământului monahal.

Pentru a-l sărbători cum se cuvine pe sfântul făcător de minuni și ocrotitor al acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu, Mănăstirea Bogdana își așteaptă închinătorii de aproape și de departe pentru a primi răspuns rugăciunilor lor de la Multmilostivul Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Domnului și a tuturor sfinților.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi

Bogatul program liturgic din aceste zile închinate pomenirii celui considerat ocrotitor al Municipiului Rădăuți este următorul:

Program liturgic cu ocazia Prăznuirii Sfântului Ierarh Leontie

29 iunie – 2 iulie 2023

Joi – 29 iunie – Sfinții Apostoli Petru și Pavel

ora 8.00 – Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

ora 9.30 – Sfânta Liturghie – pe scena amenajată în curtea mănăstirii

ora 19.00 – 20.30 Procesiunea cu Moaștele Sfinților Ierarhi Leontie și Teodosie

ora 20.30 – Paraclisul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 21.00 – Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie și Utrenia) – pe scenă

Vineri – 30 iunie – Soborul Sfinților 12 Apostoli; Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

ora 8.00 – Acatistul Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț

ora 9.30 – Sfânta Liturghie – pe scenă

ora 11.30 – Taina Sfântului Maslu – pe scenă

ora 12.30 – Acatistul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 18.00 – Paraclisul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 19.00 – Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie și Utrenia) – pe scenă

 Sâmbătă – 1 iulie – Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 7.00 – Acatistul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 8.30 – Sfânta Liturghie arhierească – pe scena amenajată în curtea mănăstirii

ora 12.30 – Agapa frățească

ora 18.00 – Paraclisul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 19.00 – Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie și Utrenia)

Duminică – 2 iulie – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

ora 8.00 – Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos

ora 9.30 – Sfânta Liturghie – pe scena amenajată în curtea mănăstirii

ora 18.00 – Paraclisul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți

ora 23.00 – Aducerea moaștelor în Biserica „Sfântul Nicolae” (ora se poate modifica în funcție de numărul credincioșilor prezenți)

Foto credit: Doxologia.ro