Prima ediție a evenimentului „Chindii culturale la Mănăstirea Moldovița”

Una dintre cele mai vechi așezări monahale din țara noastră, ale cărei începuturi datează din perioada voievozilor Mușatini, Mănăstirea Moldovița a fost ieri, în ziua prăznuirii Sfintei Mari Mucenițe Marina, 17 iulie 2025, gazda unui eveniment cultural, spiritual, duhovnicesc și educațional cu totul deosebit. Sub streașina așezământului monahal închinat Praznicului Bunei Vestiri, la ceas de vecernie, cei prezenți au avut ocazia de a simți „emoții catarctice ce au venit dinspre cultură, muzică, literatură și artă și bucuria cuminte și tainică ce se culege din rugăciunea necontenit șoptită și din filele de sinaxar”.

Cea dintâi așezare de suflet în tihna Chindiilor culturale de la Mănăstirea Moldovița, așa cum au numit inițiatorii acestei întâlniri evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a fost propus și coordonat de Mănăstirea Moldovița, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare, și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.

Întâlnirea care s-a anunțat a fi cea dintâi dintr-o serie de Chindii culturale a cuprins mai multe momente care au adus bucurii duhovnicești în inimile tuturor celor prezenți, concertul Coralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, prezentarea cărții „Decalogurile, repere morale pentru omul contemporan”, de către prof. univ. dr. Niculina Iacob, minologhion susținut de stavrofora Ecaterina Vicleanu și salonul de carte al Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Manifestarea care a reunit iubitori de cultură, artă și frumusețe, clerici, profesori, reprezentanți ai autorităților locale, monahii și tineri, a debutat cu rostirea Rugăciunii Domnești și cu mesajul de bun venit al doamnei prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, promotor și moderator al evenimentului.

Desfășurată într-un cadru extraordinar, în cetatea înflorită a Moldoviței, având ca fundal pictura exterioară atât de renumită din perioada rareșiană a ctitoriei Mușatinilor, întâlnirea a continuat cu concertul pregătit de Corala Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, dirijată de prof. pr. Lucian Tablan-Popescu.

Aceasta a luat naștere în anul 1869 la inițiativa marelui compozitor Ciprian Porumbescu, la acea vreme elev, și a profesorului său, Ștefan Nosievici. După o istorie care a cunoscut perioade de înflorire, dar și de încercare, odată cu reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anul 1990, corala s-a remarcat printr-o bogată activitate liturgică, desfășurată mai ales la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Totodată, aceasta a susținut mai multe turnee de colinde în străinătate, bucurând astfel spectatori din Elveția, Franța, Germania, Italia și Austria.

La ceas de seară, artiștii coralei au adus în atenție câteva piese religioase și unele creații de sorginte folclorică: Te slăvesc pre Tine, Părinte!, de Pascal Bentoiu; Fericirile, de Ioan D. Chirescu; Doamne, auzi glasul meu!, de Nicolae Lungu, solistă Simona Cotos; Ridica-voi ochii mei la ceruri, aranjament muzical de pr. prof. Lucian Tablan Popescu, solistă soprana Valentina Tablan-Popescu, Cântec și joc de Maramureș, de Dan-Mihai Goia; Mama, de Ioan D. Chirescu, solist Teodor Mera; În poieniță lângă plop, de Gheorghe Danga; Cântă cucu-a-nstrăinare, de Tudor Chiriac; Mărturisiți-vă Domnului, de Ioan D. Chirescu.

Timpul dedicat comuniunii a continuat cu mesajul pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial Suceava, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Sfinția sa a apreciat inițiativa ostenitoarelor așezământului monahal, precum și implicarea doamnei prof. Daniela Ceredeev, evenimentele coordonate de domnia sa fiind de fiecare dată un real succes.

A urmat recenzia uneia dintre cele mai recente cărți care au văzut lumina tiparului sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, realizată de prof. univ. dr. Niculina Iacob, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Domnia sa este recunoscută pentru „impresionanta activitate publicistică, contribuțiile științifice de substanță, numeroasele participări la manifestări științifice naționale și internaționale, coordonarea și includerea ca membru în echipa de implementare în programe și granturi de cercetare, internaționale și naționale, participarea ca referent sau membru în comisii de doctorat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, coordonator științific pentru numeroase lucrări de licență și lucrări metodico-științifice pentru obținerea gradului didactic I în învățământul preuniversitar.”

Invitatul special al evenimentului le-a descoperit celor prezenți înțelesuri profunde din Cartea „Decalogurile. Repere morale pentru omul contemporan”, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Volumul cuprinde 65 de Decaloguri alcătuite pentru diferite profesii, însoțite de tot atâtea rugăciuni ale celui vizat „să convertească profesia sa în urcuș duhovnicesc și arenă de luptă spre dobândirea cununii sfințeniei”.

În continuare, în biserica închinată sărbătorii Bunei Vestiri, stavrofora Ecaterina Vicleanu, stareța Mănăstirii Moldovița a prezentat o emoționantă filă de sinaxar referitoare la viața Sfintei Mari Mucenițe Marina, prăznuită liturgic la 17 iulie. Martiriul tulburător al sfintei, dar și minunile pe care aceasta le-a săvârșit de-a lungul timpului au impresionat întreg auditoriul.

Cea dintâi Chindie culturală de la Mănăstirea Moldovița, eveniment spiritual și cultural multidimensional, în care emoțiile să gliseze în tonalități și registre diferite, s-a încheiat cu vizitarea salonul de carte al Editurii Crimca a eparhiei.

Irina Ursachi