Premierea câștigătorilor Concursului de fotografie pentru tineri și copii sub genericul „Surprinde frumosul!” (ediția I – 2021)

În ziua sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare (2 Iulie), au fost premiați câștigătorii Concursului de fotografie pentru tineri și copii „Surprinde frumosul!” (ediția I – 2021). Evenimentul a avut loc la orele amiezii, la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Parcul Șipote, în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei și a Muzeului Satului Bucovinean.

Premierea tinerilor și a copiilor s-a făcut în cadrul Simpozionului „Ștefan cel Mare și Sfânt, ctitor al neamului românesc”, aflat la prima ediție, organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Suceava, Asociația Spirit Liber Fălticeni, în parteneriat cu licee și colegii din județul Suceava. Profesori de Istorie și mulți tineri au evocat personalitatea marelui Ștefan, Domnul Moldovei, cântând, recitând versuri și citind scurte eseuri, memorii și documente istorice. Cu steaguri și haine tradiționale, ei au creat o atmosferă deosebită, plină de emoție și bucurie.

Câștigătorii Concursului de fotografie „Surprinde frumosul!” au primit premii în bani, cărți și diplome. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a oferit 500 lei pentru Premiul I, 300 lei pentru Premiul II și 200 lei pentru Premiul III. Suma totală a premiilor a fost de 4000 de lei.

Iată numele câștigătorilor pentru fiecare etapă de vârstă în parte:

A. etapa de vârstă 6-14 ani:

          – Premiul I: Lehaci Iustina-Elena (12 ani) din localitatea Sadova, jud. Suceava

          – Premiul II: Bruja Maria (12 ani) din localitatea Pojorâta, jud. Suceava

          – Premiul III: Simota Ioan (11 ani) din localitatea Vicovu de Sus, jud. Suceava

B. etapa de vârstă 14-20 ani:

          – Premiul I: Brahariu Ecaterina (14 ani) din localitatea Cumpărătura, jud. Suceava

          – Premiul II: Balațchi Ioana (15 ani) din localitatea Sfântu Ilie, jud. Suceava

          – Premiul III: Smocot Paula (19 ani) din localitatea Dărmănești, jud. Suceava

C. etapa de vârstă 20-35 ani:

          – Premiul ITrisciuc Nina (24 ani) din localitatea Argel, jud. Suceava

          – Premiul II: Ailenii Cătălina (21 ani) din localitatea Marginea, jud. Suceava

          – Premiul III: Frențiu Daniela (22 ani) din localitatea Chiuiești, jud. Cluj

D. etapa de vârstă peste 35 de ani:

            – Premiul I: Banea Silvia (41 ani) din mun. Galați, jud. Galați

            – Premiul II: Bruja Radu (44 ani) din localitatea Pojorâta, jud. Suceava

            – Premiul III: Nichitean Daniela (45 ani) din mun. Botoșani, jud. Botoșani

            Premiul special de participare a fost acordat tânărului Petar Chapkanov din Bulgaria.

Câștigătorii aflați la mulți kilometri depărtare de Suceava, cei care n-au reușit să ajungă, vor primi premiile prin poștă și banii prin transfer bancar.

Ne bucurăm că participarea la Concurs a fost mare. 337 de tineri și copii au trimis fotografiile lor pentru Concursul nostru, în perioada 15 Aprilie-15 Mai 2021. Scopul nostru a fost atins. S-a dorit implicarea, responsabilizarea și valorizarea copiilor și tinerilor din școlile și parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai, pentru că participarea a fost din întreaga țară și chiar din străinătate (Rep. Moldova și Bulgaria).

Așadar, spunem cu bucurie și hotărâre că fotografiile câștigătoare au fost cele mai bune dintre cele mai bune. Îi felicităm pe toți pentru participare, pentru că au dat dovadă de creativitate, inteligență și muncă în alegerea diferitelor cadre și elemente care să impresioneze și să transmită frumosul, firescul, mesajul puternic către cei care privesc fotografia- opera lor de artă. Reamintim că în curând, toți tinerii și copiii participanți la Concurs vor fi contactați și vor fi invitați, pe rând, la o  promenadă prin municipiul Suceava, la bisericile voievodale, la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, Cetatea de Scaun și Muzeul Satului Bucovinean, alături de tinerii din ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni).

Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat putere și sănătate să ajungem acest moment al vieții noastre! Mulțumim Înalpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și sprijin! Mulțumim juriului Concursului (Irina Ursachi, redactor și fotoreporter în cadrul Sectorului de Comunicare, Media și Relații Publice al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Candrea Brothers, Andrei și Cezar, foto-jurnaliști profesioniști) și tinerilor și copiilor pentru participare și implicare!

Pr. Justinian-Remus A. Cojocar,

Director Departament Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii