Pomenirea Domnilor Moldovei, în Cetatea de Scaun din Suceava

Firea omenească, dăruită de Domnul Dumnezeu cu rațiune, voință și sentiment, ne însoțește prin valurile vieții generând în noi dorințe creatoare de cultivatori ai creației lui Dumnezeu. Pe măsură ce oamenii s-au coagulat social în grupuri unde rațiunea și voința omenească au cristalizat o cultură proprie, slăbiciunile firii omenești au generat conflicte între nucleele social-culturale ce aveau identități proprii, dar diferite. Atunci au conștientizat oamenii că supraviețuirea culturală și socială este dependentă de capacitatea grupului de a se autodetermina și s-au organizat militar. Așa au apărut regatele (țaratele) și mai apoi națiunile. Popoarele care au reușit să fie independente în momente istorice cheie sunt binecuvântate astăzi cu o țară a lor, recunoscută de dreptul internațional și înscrisă pe harta lumii. Noi, românii, facem parte dintre acești oameni dăruiți de Dumnezeu cu o Țară a noastră. De prea multe ori însă noi, cei ce trăim între granițele României, nu suntem conștienți de valoarea acestui dar. Poate ar fi util să urmărim travaliul contemporan al popoarelor fără țară (a se vedea poporul kurd) sau poate ar trebui să ascultăm mai des drama pe care o trăiesc frații noștri plecați departe de țară, pentru a înțelege cât de binecuvântați suntem.

În data 24 iunie, odată cu Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, de Sânzâiene, serbăm Ziua Domnilor Români. Cu toții au primit în timpul ritualului religios al ungerii domnești numele de Ioan. Noi, românii care trăim la est de Carpați, am beneficiat de efortul strămoșilor care au construit începând din secolul al XIV-lea Țara Moldo-V(a)lahiei, cunoscută mai apoi ca Moldova.

Apreciind jertfelnicia înaintașilor și dorind să cultivăm această atitudine în viața copiilor noștri, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împreună cu Muzeul Național al Bucovinei, organizează în fiecare an „Pomenirea Domnilor Moldovei”, în cadrul hramului orașului Suceava. Anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și cu susținerea Consiliului Județean Suceava, serviciul religios a fost oficiat de Părintele Episcop-Vicar Damaschin Dorneanul, care a fost însoțit în rugăciune de un însemnat sobor de protopopi, preoți și diaconi.

La eveniment au participat și reprezentanți ai oficialităților locale, dintre care îl amintim pe domnul Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, alături de membrii unor delegații din Chișinău, Republica Moldova.

La finalul slujbei Parastasului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt în care a evidențiat râvna și dragostea de neam de care au dat dovadă domnii Moldovei, invitându-i pe cei prezenți să le urmeze exemplul. „Pomenind pe cei ce au fost întemeietori și diriguitori în această regiune, ne aducem aminte că nu avem voie să uităm ce au făcut ei, astfel încât să merite azi, și peste veac, a fi cinstiți: ce decizii au luat ei pentru țară? Care erau preocupările lor? De unde au avut înțelepciune în conducere și spirit de sacrificiu în a-și apăra limba, țara și credința? (…) Puterea lor? Din pilda celor mai dinainte, domni și ei; din exemplul oamenilor pe care îi conduceau, vrednici, harnici și jertfelnici; și din pilda sfinților: oameni ca și noi, dar care, prin credință și eroism sufletesc, au depășit condiția omenească, de multe ori mult amestecată cu prea-pământescul din noi. Ar fi prea puțin dacă pomenirea aceasta, care se face an de an, la hramul Sucevei, să fie doar o repetiție de nume și un punct de bifat în programul zilelor Sucevei. Suntem ispitiți nu de puține ori să rămânem la un festivism, frumos, dar fără urmări. Ce și-ar dori, așadar, acești voievozi? Să ne fie smeriți inspiratori. Fiecăruia acolo unde își împlinește vocația, rostul. Să găsim la ei, privind în urmă, ceea ce poate nu găsim îndeajuns privind în jur. Să facem, în timpuri noi, și mai bune decât ale lor, ceea ce ei, cu asupră de măsură, au făcut la vremea rânduită pentru ei, de multe ori mai plină de provocări decât acum.”

La final, ierarhul le-a mulțumit organizatorilor și celor care au participat la împreuna rugăciune pentru vrednicii voievozi ai Moldovei.

Pr. dr. Gabriel-Dinu Herea

Irina Ursachi