Pelerinii sunt invitaţi la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vă invită, în perioada 1-3 iunie 2022, la sărbătoarea închinată Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Evenimentul va debuta miercuri, 1 iunie, cu scoaterea în procesiune a sfintelor moaște din Biserica „Sfântul Gheorghe”, înconjurarea locașului de cult și depunerea acestora, spre închinare, în baldachinul special amenajat lângă Paraclisul Anastasie Crimca din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

În seara aceleiași zile, începând cu ora 20:00 va fi săvârșită slujba Privegherii, care va continua cu Sfânta Liturghie.

Manifestările prilejuite de ziua hramului mănăstirii vor continua joi, 2 iunie, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, oficiată pe scena amenajată în curtea mănăstirii.

Un moment deosebit va fi reprezentat de ceremonia de deschidere a expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, în incinta ansamblului monastic.

Seara se va încheia cu vizionarea filmului documentar conceput special pentru acest eveniment, „Viața Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”, o producție Trinitas TV.

Vineri, 3 iunie, începând cu ora 10:00, vă așteptăm la vernisajul expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, care va avea loc la Muzeul Național al Bucovinei.

Credincioșii sunt așteptați pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Ziua de 2 iunie amintește și despre minunea pe care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de invazia tătarilor. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar neputând să o ridice au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a scăpa orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă, încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor.

Sărbătoarea cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că acestea au loc cu prilejul  împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Irina Ursachi