Părintele David Oprea a fost înmormântat la Mănăstirea Cetățuia

În a douăzecea zi a lunii septembrie, pe una dintre cele șapte coline ale Iașului, la Mănăstirea Cetățuia, a fost condus pe ultimul drum pământesc Protosinghelul David Oprea, Coordonator al Cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și slujitor al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Slujba înmormântării a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii mănăstirii.

În continuare, ierarhul a oficiat slujba specifică înmormântării unui monah, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași și de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, precum și stareți ai unor mănăstiri din zona Moldovei. Între preoți s-au numărat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. prof. dr. Ion Vicovan, cadre didactice universitare de la mai multe facultăți de teologie din țară, protopopi și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de mângâiere pentru familia părintelui și pentru cei prezenți: credincioși, monahi și monahii, ucenici și apropiați ai părintelui, membri ai administrației eparhiale. Preasfinția Sa a evidențiat aspectele importante din viața părintelui David Oprea și a subliniat prin ce s-a remarcat acesta în anii de slujire. „Ceea ce doresc din toată inima a pune în inimile celor care suntem aici este una dintre trăsăturile cele mai pregnante ale vieții părintelui protosinghel David. Și anume: credincioșia, fidelitatea. Toți l-am cunoscut așa, ca fiind ucenicul cel fidel al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Mai bine de jumătate din viața sa – adică aproape 25 de ani – a fost sub ascultarea Înaltpreasfinției Sale, și în perioade senine, și în altele mai încercate, însoțitor prin desele slujiri și activități misionare, responsabil cu primirea preoților și credincioșilor, responsabil de corespondența și agenda ierarhului, și altele, și altele.”

Totodată, ierarhul a vorbit și despre dragostea cu care i-a înconjurat părintele David pe toți cei pe care i-a întâlnit. „Pe părintele David l-au simțit ca pe un frate și împreună slujitor și părinții de la Catedrala Arhiepiscopală din Iași, parte dintre ei veniți apoi în slujirea de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Toți cei de față prezenți, dar și cei care nu sunt aici înalță rugăciune la Dumnezeu pentru iertarea și odihna lui cu drepții. Așijderea, ostenitorii de la Centrul Eparhial Suceava suntem acum alături de chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, și de familia părintelui David, mărturisind aici că în el, în părintele David, am întâlnit – în relativ scurtul, dar suficientul timp pentru a cunoaște pe un om – acea persoană în preajma căreia îți este drag să stai: discret împlinitor de ascultare, primitor cu dragoste la reședință, cu o vorbă bună fiecăruia și un așezat zâmbet al bunăvoinței îndelung exersată și din dragoste izvorât.”

Momentul liturgic a continuat cu purtarea pe brațe a raclei cu trupul părintelui și înconjurarea bisericii, cortegiul funerar oprindu-se în cimitirul Mănăstirii Cetățuia. Mormântul în care părintele David a fost așezat a fost pecetluit de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și a fost binecuvântat cu untdelemn și vin.

Părintele David a fost chemat la Domnul vineri, 17 septembrie 2021, la vârsta de 47 de ani.

Dumnezeu să odihnească în pace sufletul său și să îl așeze în ceata sfinților Săi slujitori!

Părintele David Oprea s-a născut pe 25 februarie 1974, în oraşul Galaţi, din părinţii Petrache şi Vasilica Oprea, primind la botez numele Cezar Daniel. La scurtă vreme după terminarea liceului, în anul 1992, simțind chemarea Mirelui Ceresc și vrând să urmeze pilda sfinților, s-a închinoviat la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ.

În luna aprilie a anului 1995 a intrat în cinul monahal, primind numele Sfântului Proroc David, iar în luna noiembrie a anului 1996 a fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În perioada 1996-1997 a mers în capitala Moldovei, pentru a face ascultare la Sectorul Exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din 1997 a fost rânduit diacon al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, îndeplinind totodată și funcția de coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

A absolvit cursurile Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi (1998-2002) și ulterior (2005-2009) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti.

În anul 2009, la praznicul Bunei Vestiri, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, părintele David a fost hirotonit ieromonah, iar în data de 4 mai 2018 a fost hirotesit protosinghel, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea și din încredințarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Începând cu data de 26 iulie 2020, odată cu alegerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a închinoviat la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, continuând activitatea de coordonator al Cabinetului Părintelui Arhiepiscop.

În cei aproape 25 de ani de slujire sub ascultarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a lucrat la documentarea, tehnoredactarea și redactarea cărţilor scrise sau coordonate de către Înaltpreasfinția Sa.