Parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Anastasie Crimca

parastas

Parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Anastasie Crimca, Mitropolit al Moldovei, cu ocazia împlinirii a 392 de ani de la trecerea la cele veşnice

Astăzi, 19 ianuarie 2021, la Mănăstirea Dragomirna, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba Parastasului în cinstea Mitropolitului Anastasie Crimca, ctitorul așezământului monahal.

Lăcaş iubit al vlădicii Anastasie Crimca, Mănăstirea Dragomirna a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a cinsti cum se cuvine memoria marelui arhiereu, om de cultură, iubitor de artă și de neam.

În pridvorul bisericii mari, lângă mormântul ierarhului, un sobor de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de obștea mănăstirii, a înălțat rugăciuni de pomenire pentru sufletul celui care a fost aprig apărător al credinței ortodoxe și mitropolit al Moldovei vreme de 20 de ani.

În cuvântul de învăţătură de la finalul parastasului, Preasfinția Sa a făcut referire la rolul extraordinar pe care l-a avut Anastasie Crimca în viața monahală din Moldova secolelor XVI- XVII, la bogata sa activitate de cărturar și, mai ales, la darul făcut culturii şi arhitecturii româneşti prin ctitorirea Mănăstirii Dragomirna. „Nu doar în piatră s-a sculptat frumos la Dragomirna, ci inimi împietrite au dobândit aici frumusețe lăuntrică. Nu doar manuscrise s-au împodobit aici, ca nicăieri altundeva, ci oamenii s-au împodobit cu virtuți”.

De asemenea, părintele episcop-vicar a îndemnat, prin cuvântul său, la recunoștință și la păstrarea şi transmiterea mai departe a duhului ctitorului Anastasie Crimca în obştea Dragomirnei, prin grija faţă de biserică, înfrumusețarea slujbelor, promovarea preţioaselor obiecte de patrimoniu ce îi poartă amprenta şi revigorarea preocupărilor lui culturale.

La invitația maicii starețe Maria Magdalena Gherghina, la eveniment au fost prezenți monahi și monahii, stareți și starețe de la Mănăstirile „Sfântul Ioan cel Nou”, Cămârzani, Voroneț, Buciumeni, Teodoreni, părintele protopop Ionel Doru Budeanu (Suceava I), precum și părintele secretar eparhial, protos. Justinian Săvescu, dar și oficialități locale, între care amintim pe primarul comunei Mitocu Dragomirnei, domnul Radu Reziuc.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna.

Conform tradiției, la Slujba Parastasului au fost pomeniţi și ceilalți ctitori, susținători și binefăcători, boierii Luca și Simeon Stroici și voievodul Miron Barnovschi.

 

Anastasie Crimca

Născut într-o familie de buni creștini, viitorul Mitropolit Anastasie, numit la botez Ilie, este de mic atras de cele duhovnicești, părinții insuflându-i dragostea pentru Dumnezeu și pentru semeni.

Întrunind calitățile necesare pentru a deveni păstor al Bisericii lui Hristos, depune jurământ de credință ca episcop de Rădăuți în anul 1600, iar după doi ani pune piatră de temelie bisericuței mici din actualul cimitir și, mai apoi, bisericii mari a Mănăstirii Dragomirna, ctitoria sa de suflet, în anul 1609, statornicindu-i hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, în anul 1608 este numit  mitropolit, rămânând în această funcţie, cu o întrerupere, până la adormirea sa în Hristos – 1629. Anastasie Crimca păstorește cu râvnă și cu dragoste de țară întregul ținut al Moldovei, desfășurând numeroase activități misionare, social-filantropice, politice şi culturale.

Mare cinstitor al Sfinților lui Dumnezeu, Anastasie Crimca s-a rugat Sfântului Ioan cel Nou pentru a izbăvi cetatea Sucevei de năvălirile cazacilor.

Un fragment din moaștele Sfântului Iacob Persul, unul dintre odoarele cele mai de preț dăruite de mitropolitul Anastasie Crimca Mănăstirii Dragomirna, este păstrat și astăzi spre închinare în pronaosul bisericii mari.