„Palatul Dornelor” a fost gazda Cupei Movileștilor la Șah, ediția a II-a

Pentru al doilea an consecutiv, istoria șahului pe meleaguri bucovinene a cunoscut pagini înfloritoare, și în 2025 continuându-se o frumoasă tradiție prin care activitățile sportive organizate de Biserică contribuie la menținerea unei vieți sănătoase și la dezvoltarea duhovnicească a tinerilor, atunci când sunt însoțite de punerea în practică a unor valori morale și religioase. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, se numără printre organizatorii celei de-a doua ediții a Cupei Movileștilor la Șah, alături de CS Șah Suceava și Primăria Municipiului Vatra Dornei.

Cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, zilele de 24 și 25 mai 2025 au fost dedicate sportului minții, peste 130 de jucători întâlnindu-se în Ținutul Dornelor la cea mai mare competiție de profil organizată în țara noastră în acest sfârșit de săptămână, Cupa Movileștilor la Șah, găzduită de Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”. Edificiul a fost considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, în ultimii ani beneficiind de un amplu proces de consolidare și restaurare, prin care a fost pusă în valoare arhitectura deosebită a monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Festivitatea de deschidere a evenimentului născut din dragostea pentru comunitate și din pasiunea pentru acest sport a avut loc sâmbătă, 24 mai 2025, în Sala Mare a Centrului Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, în prezența delegaților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Paul Vlad Lungu, director în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, a domnului Doru Ailincăi, vicepreședintele Clubului Sportiv Șah Suceava, a domnului Marius Rîpan, primarul Municipiului Vatra Dornei, a arbitrilor Marius Măgurean și Dan Andrei Timu, precum și a inițiatorului acestui proiect inedit, domnul Vasile Țîmpău, de la Clubul Sportiv Municipal Rarăul Câmpulung, director de turneu în cadrul campionatului.

Bucurându-se în acest an de prezența unor jucători titrați din țara noastră și din Republica Moldova, dar și de un invitat special din India, competiția care s-a dovedit a fi un real succes a fost organizată în două turnee Open A, omologat de Federația Internațională de Șah, și respectiv Open B, categoria sub 15 ani. Domnul Vasile Țîmpău, unul dintre cei doi directori de turneu ai Cupei Movileștilor și promotor al evenimentului, a punctat felul în care a crescut această manifestare cu caracter sportiv și educațional, exprimându-și dorința ca în următorii ani în această zonă a țării Cupa Movileștilor să devină un punct de referință în ceea ce privește șahul.

„Pot spune că ediția din acest an a fost una de mare succes față de cea precedentă. Am avut și un număr mai mare de participanți și nivelul competiției a crescut, deoarece am avut pe lista de start antrenorul lotului olimpic al Republicii Moldova, multiplu campion național în țara sa, l-am avut pe Mihnea Costachi, care este campionul en-titre al României la blitz, iar pe lângă asta ne-am bucurat și de prezența unui jucător din India. La fel am avut multipli medaliați la Naționalele de juniori, am avut chiar și o fetiță din Republica Moldova, actuală campioană la șah rapid la categoria ei de vârstă. Ne dorim ca la ediția următoare, pe care sperăm să o putem organiza, să creștem din nou nivelul, să atragem la această competiție mai mulți jucători, de ce nu, să avem jucători din mai multe țări, totodată să îi ajutăm și pe jucătorii noștri din județ, să le dăm oportunitatea să joace cu asemenea campioni, ca să acumuleze experiență, ca pe viitor să formăm și noi în județ cât mai mulți campioni.”

Vicepreședintele Clubului Sportiv Șah Suceava, domnul Doru Ailincăi, cel care a făcut parte și din echipa de organizare a acestui eveniment minunat ne-a împărtășit cât de rodnică s-a arătat a fi colaborarea și împreuna lucrare a instituțiilor organizatoare. „Am reușit un parteneriat extraordinar cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și împreună cu domnul Vasile Țîmpău, cu domnul Octav Rezuș din Vatra Dornei, având parte de sprijinul Consiliului Local al municipiului Vatra Dornei și al domnului primar Marius Rîpan, am reușit să facem un eveniment deosebit, un eveniment care a atras peste 130 de jucători. Am avut parte de un concurs Open B, unde au participat 60 de copii, dintre cei mai talentați din județul Suceava și nu numai, și 75 de jucători la Open A. A fost cel mai puternic concurs care s-a disputat în acest sfârșit de săptămână în România. Am avut parte de jucători consacrați, campioni ai Republicii Moldova și ai României, oaspeți de seamă jucători din elita șahului românesc și din Republica Moldova.”

Meciurile de șah, atât cele din turneul Open A, cât și cele din turneul Open B, au fost privite cu multă emoție de cei care au fost prezenți în aceste două zile la Vatra Dornei, profesioniști, pasionați ai domeniului, profesori, părinți și elevi.

Domnul Dan Timu, arbitru în cadrul turneului pentru copii și adolescenți, și-a exprimat bucuria prilejuită de dragostea celor mici pentru acest sport care le antrenează mintea. „A fost un campionat foarte reușit, un campionat cu mulți copii; au fost și mai mulți copii care au cerut să se înscrie, dar nu am reușit, pentru că locurile sunt limitate. A fost o implicare foarte bună și din partea autorităților locale și din partea Arhiepiscopiei. Cu mulțumirile de rigoare, sperăm să putem participa și mai departe, să putem colabora mai departe, pentru că noi simțim o mare bucurie când vedem copiii care prezintă interes pentru acest sport care le va fi un/de ajutor în viitor.”

Arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de Tineret și Tabere din cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, a evidențiat corectitudinea meciurilor disputate în aceste două zile, practicarea sportului care s-a dovedit că ajută la dezvoltarea memoriei fiind încurajat atât la nivelul copiilor, al tinerilor, cât și la nivelul jucătorilor cu experiență. „Ne întoarcem cu bucurie la Palatul Dornelor la cea de-a doua ediție a Campionatului Național de Șah rapid Cupa Movileștilor, un campionat care se adresează tuturor jucătorilor de șah. Da, un campionat care s-a adresat atât jucătorilor amatori care sunt la început de drum, cât și jucătorilor profesioniști maeștri și mari maeștri internaționali care cunosc cu adevărat tainele șahului. O competiție plină de fair-play, aș spune plină de mutări inspirate, mutări primite de la Dumnezeu, care ne-au arătat că nivelul campionatului este foarte ridicat și că avem jucători de calitate înscriși.”

Potrivit organizatorilor, „la finalul celor 9 runde, în clasamentul general, pe primele cinci poziții toți jucătorii au acumulat același număr de puncte, diferența făcându-se cu ajutorul criteriilor de departajare.” Duminică, 25 mai, a avut loc festivitatea de premiere a campionatului, ediția de anul acesta avându-l câștigător pe marele maestru Andrei Istrățescu, „care a terminat concursul neînvins, obținând cinci victorii și patru remize”.

„A fost o mare plăcere și o bucurie să vină aici la turneul de la Vatra Dornei, care a fost organizat excelent, impecabil. Au fost două zile de șah de înaltă calitate, turneul a fost destul de greu, comprimat pe parcursul a două zile. Am văzut mult tineret, copii care joacă, unii dintre ei chiar foarte bine. Îi sfătuiesc să continue, chiar dacă șahul este un sport greu, este în același timp și frumos. Le doresc tuturor succes în continuare!”, a declarat noul campion al Cupei Movileștilor, domnul Andrei Istrățescu.

În clasament au urmat maestrul internațional Iulian Baltag din Republica Moldova, maestrul național Mihnea Costachi, legitimat la CSM Unirea Alba Iulia, domnul Gabriel Ienășoaie, de la Clubul Sportiv Regional de Șah Nord-Est și maestrul internațional Rao S.V. Srinath din India.

Actualul campion național al României la șah blitz, maestrul național Mihnea Costachi: „Sunt pentru al doilea an consecutiv aici, la Vatra Dornei. Mă bucur să văd un concurs atât de frumos organizat, vreau să felicit organizatorii! Anul trecut am ocupat locul al doilea, anul acesta locul trei. A fost un clasament foarte, foarte strâns. Am fost acolo cinci jucători la egalitate, care am fost departajați de criteriile afișate. Abia aștept să particip la următoarea ediție și vreau să felicit toți participanții!”.

Despre locul special în care s-a desfășurat Cupa Movileștilor, tânăra Andreea Mărioara Cosman, maestră internațională la categoria femei, legitimată la clubul CSU Universitatea de Vest Timișoara, a mărturisit: „Organizarea mi s-a părut foarte bună, iar sala de joc este spectaculoasă. În comparație cu alte turnee la care am fost, pot spune că s-au respectat timpii și organizatorii au fost punctuali. Orașul este foarte frumos, este prima oară când vin în Vatra Dornei, mi-am adus aminte de celelalte stațiuni de pe Valea Prahovei. Mă bucur să văd că se organizează și în această parte a țării turnee. Sper să se țină acest concurs și anul viitor.”

La final, inițiatorii acestui eveniment au anunțat că și-au propus ca în curând să organizeze împreună cu cluburile de șah din Suceava și cea de-a doua ediție a Campionatului Județean de șah pentru tineri și juniori. Totodată, au fost aduse mulțumiri sponsorilor, partenerilor, voluntarilor și gazdelor competiției, participanții exprimându-și deja dorința de a participa la cea de-a treia ediție.

Irina Ursachi