O mamă cu 19 copii a primit Ordinul Eparhial Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

În contextul lunii martie, luna pentru viață, așa cum a fost declarată la nivelul Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, a organizat mai multe activități și proiecte destinate conștientizării vieții și darului vieții primit de la Dumnezeu.

În acest context, duminică, 10 martie 2024, la Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena Giurgești, Protopopiatul Fălticeni, unde de curând a fost înființat un Centru de tineret Ecclesia, în cadrul proiectului eparhial Școala de Duminică a avut loc o activitate destinată mamelor, la care au participat mai bine de 40 de doamne din comunitate, care i-au avut în mijlocul lor pe domnul Profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial și pe doamna psiholog Valentina Rusu. Doamna psiholog le-a vorbit celor prezenți despre creșterea sănătoasă a copiilor și corecta raportare a mamelor față de tinerii adolescenți.

Proiectul, găzduit de către Părintele Paroh Marian Ștefan Onea și coordonat de către doamna preoteasă Paula Onea, s-a intitulat sugestiv „Mama adolescentului în societatea contemporană” și a avut drept scop catehizarea și instruirea mamelor aflate în sânul Bisericii, pentru o gestionare mai bună a relațiilor acestora cu fii și fiicele lor, în special la vârsta adolescenței, o etapă a vieții în care provocările sunt pe măsură. Totodată, proiectul, organizat odată cu venirea primăverii, a vizat exprimarea dragostei față de mamă, punându-se accent pe valoarea familiei ca nucleu al comunității creștine în care cresc și se educă tinerele gene­rații de copii.

În cadrul acestei conferințe, domnul Consilier Eparhial Profesor Cristi-Gabriel Hurjui i-a înmânat doamnei Aneta Artenie, mamă a 19 copii și soție de cantor bisericesc, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul Eparhial Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, pentru dăruirea cu care a purtat în pântece, a dat naștere, a crescut și a îngrijit, cu frică de Dumnezeu, pruncii pe care i-a primit.

Părintele Paroh Marian Ștefan Onea, gazdă și organizator al evenimentului ne-a transmis: Educația copilului începe din pântecele mamei. Întreaga viață a mamei, deprinderile, trăirile duhovnicești și preocupările sale se transmit copilului.  Putem să afirmăm ca la temelia creșterii și a pregătirii pentru viață a fiecărui mare creștin a stat și devotamentul  unei mame. Ne dorim ca această conferință să vină în ajutorul mamelor pentru ca acestea să poată gestiona mai bine problemele ce apar odată cu adolescența, pentru a reuși să transforme treptat relația lor cu copiii dintr-una de autoritate într-una de parteneriat.

Doamna psiholog Valentina Rusu le-a sfătuit pe mamele prezente să le vorbească copiilor despre frumusețea vieții, despre frumusețea de a oferi iubire și respect, despre impor­tanța familiei, despre bucuria de a fi părinte, despre responsabilitate, despre prietenie, despre importanța relațiilor cu cei din jur, despre luarea unor hotărâri asumate, despre alegerile greșite și despre lecțiile lor ascunse. Să le vorbim copiilor despre adevăr, bunătate și puterea credinței. Să le luminăm calea spre libertate cu calm, iubire și blândețe și să nu uităm că și noi am fost adolescenți cândva.

Rugăm pe Dumnezeu să ofere cât mai multă înțelepciune și curaj mamelor aflate în impas și, de ce nu, poate în situații de risc, pentru a-și păstra cu credință și nădejde sarcinile pe care Dumnezeu le-a oferit, atât de dorite de către mulți părinți care nu pot avea parte de ele.

Biroul de Catehizare Parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților