Misiune și slujire în parohia Valea Bourei, Protopopiatul Fălticeni

În data de 25 septembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, credincioșii din parohia Valea Bourei au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească.

În cadrul acestui eveniment, enoriașii dimpreună cu părintele paroh Alexandrache Dumitru și cu preoții din parohiile învecinate au participat la slujba de sfințire a altarului de vară, iar mai apoi la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, săvârșite de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a fost întâmpinat după rânduială de soborul de preoți în fruntea căruia s-a aflat părintele Adrian Ioan Dulgheriu, protoiereu al Protoieriei Fălticeni.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin a rostit un cuvânt de învățătura în care a evidențiat importanța statorniciei în dreapta credință și a mărturisirii acesteia. Totodată, ierarhul a îndemnat credincioșii să nu părăsească Biserica cea adevărată a lui Hristos, fiindcă aceasta este singura „corabie” care ne duce spre mântuire. În același context, Preasfinția Sa a subliniat faptul că, deseori, corabia-Biserica este atacată de „pirați” însă, în momentele de încercare, credincioșii trebuie să fie luptători adevărați, pentru a păstra credința strămoșească.

Răspunsurile la strană au fost date de către un cor psaltic format din tineri seminariști ai parohiilor învecinate și studenți teologi, aceștia fiind dirijați de către Arhid. Adrian Ursuleasa. În cadrul Sfintei si Dumnezeieștii Liturghii, PC Diacon Adrian Norocel a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva”, iar tânărul Petru Jitariu,  întru diacon, pe seama Parohiei „Sf. M. Mc. Gheorghe”, Suceava.

La final, părintele paroh Dumitru Alexandrache, a fost hirotesit iconom stavrofor, în semn de apreciere și de prețuire pentru activitatea sfinției sale pe plan pastoral-misionar și administrativ, dar și pentru statornicia de care a dat dovadă, având în vedere încercările și mâhnirile provocate de așezarea în zonă a unor falși slujitori care păgubesc credincioșii material și, mai ales, spiritual.

La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a oferit domnului primar Cristinel Neculai Bărculescu Ordinul ,,Mușatinii” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, pentru activitatea desfășurată în cadrul comunei Dolhești și pentru promovarea și mărturisirea adevăratei credințe, a valorilor naționale și a satului românesc.

Arhid. Cristian Valentin Diaconu

Diacon Misionar al Protoieriei Fălticeni