Mănăstirea Dragomirna – gazdă a proiectului eparhial Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, cu sprijinul Sectorului  Media și Comunicare, a Primăriei Mitocu Dragomirnei și cu deosebita participare și implicare a elevilor Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș din Fălticeni și a Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc, luni, 19 iunie 2023,la Mănăstirea Dragomirna a fost comemorat voievodul martir Miron Barnovschi, ctitorul fortăreței Dragomirnei și Domn al Țării Moldovei, între anii 1626-1629 și în perioada aprilie-iulie 1633. Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului catehetic Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc, care a debutat în luna mai la Mănăstirea Sucevița, având drept scop, valorificarea spirituală a moștenirii patrimoniale și duhovnicești de neprețuit, pe care o dețin vetrele monahale ale Bucovinei.

Comemorarea a 390 de ani de la martiriul domnitorului Miron Barnovschi s-a desfășurat în incinta Mănăstirii Dragomirna și a cuprins o slujbă de pomenire și un ceremonial militar. Obștea mănăstirii și soborul de preoți i-au întâmpinat în sunetul buciumelor de odinioară pe ostașii de astăzi ai țării, însoțiți de comunitatea locală, care au venit cu bucurie la această oază dătătoare de pace, într-un soroc istoric, închinat ctitorului Miron Movilă și Sfântului Iacob Persul, ocrotitorul mănăstirii. De asemenea, tinerii și copiii din Centrul Ecclesia al Școlii Gimnaziale din Mitocu Dragomirnei au fost prezenți, în costum tradițional, purtând în mâini și-n suflete tricolorul mult iubit.

În jurul monumentului din incinta mănăstirii s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru voievodul Barnovschi Movilă și pentru tot neamul său. Binecuvântarea pentru Parastas a fost precedată de Imnul Național, intonat de Corul Glasul Bucovinei al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș din Fălticeni.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți, fiind condus de preacuviosul părinte Valerian Radu, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. De asemenea, din distinsul sobor au făcut parte și Preacucernicul Părinte Doru Ionel Budeanu, Protoiereu al Protopopiatului Suceava I, Preacucernicul Părinte Constantin Cătălin Cârloanță, preot militar și profesor la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc și Preacucernicul Părinte Cătălin Simion, preot militar responsabil la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni.  Răspunsurile la strană, Balada lui Miron Barnovschi, precum și cântările psaltice care au însoțit procesiunea, au fost susținute de Corul Crinii țarinii al Mănăstirii Dragomirna, iar la momentul de veșnică pomenirebuciumele l-au plâns pe marele nostru ctitor, arătând lumii că nici după 390 de ani, tinerii și gospodarii Țării de Sus, nu l-au dat uitării, continuându-i neîncetata-i rugă.

Din partea autorităților locale, primarul comunei Mitocu Dragomirnei, domnul Radu Reziuc, a depus o coroană de flori în cinstea voievodului. Ulterior, cetatea lui Miron Barnovschi a fost înconjurată pe interior și pe exterior, într-o procesiune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Iacob Persul, ocrotitor al Dragomirnei la care voievodul moldovean avea mare evlavie. Racla a fost purtată pe umeri de către elevi militari îmbrăcați în uniforme de epocă. Aceștia s-au retras în naosul bisericii cu hramul Pogorârea Sfântului Duh pentru a rosti rugăciunea Tatăl nostru, pentru a recita Balada lui Miron Barnovschi și pentru a răspunde chestionarului Ce știm despre Miron Barnovschi?. Cele mai frumoase și complete răspunsuri au fost apreciate și premiate. Momentul interactiv pe tema personalității voievodului moldovean a fost organizat de către domnul Consilier Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui, coordonatorul evenimentului.

Cel mai impresionant moment al evenimentului a avut loc în ceasul amurgului și a constat în retragerea cu torțe pe drumul de strajă al cetății Dragomirnei. Elevii militari, însoțiți fiind de către domnul General de brigadă Ionel Postelnicu, Împuternicit Inspector Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și de către domnul Colonel Tudor Vladimirescu, Împuternicit Comandant al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Petru Rareș din Fălticeni, s-au îndreptat spre turnul-clopotniță, de unde au preluat torțele. Flacăra a fost primită de către domnul primar, pe aleea de intrare în mănăstire, de la un călăreț, după care a fost înmânată către comandantul dispozitivului prin cuvintele Primiți flacăra de veghe pentru apărarea cetății Dragomirnei!.

După aprinderea torțelor, comandantul dispozitivului a ordonat deplasarea pe drumul de veghe de pe zidurile cetății, care s-a făcut în sunet de bucium. Mai apoi, dispozitivul de elevi militari s-a retras, înconjurând biserica pe latura de nord, în fața turnului-clopotniță a intrării, continuându-și deplasarea către poarta de intrare în incinta mănăstirii, în sunetul trompetului din turnul-clopotniță, care a intonat semnalul militar Stingerea.

Evenimentul a fost unul multidimensional, în cadrul acestuia fiind evidențiați și premiați elevii care au participat și au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele naționale. Totodată, au fost recompensați prin premii din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și a Mănăstirii Dragomirna, toți cei care au dovedit multă disciplină și conduită morală în desfășurarea activităților școlare și extrașcolare, din cadrul celor două școli militare sucevene.

foto credit: Mănăstirea Dragomirna