Luna pentru viață, sărbătorită în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu prilejul slăvitului Praznic al Bunei Vestiri

Evenimentul Împreună Pentru Viață – Suceava 2022 a avut loc vineri, 25 martie, la Praznicul Bunei Vestiri, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Marșul pentru viață de anul acesta a fost organizat la Suceava, de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu asociațiile sucevene care militează pentru apărarea drepturilor ontologice la viață. Astfel, s-au alăturat demersului nostru: Bucovina profundă, Federația ProVita-Suceava, ASCOR-Suceava, ATOS, Studenți pentru viață-Suceava, Fundația Anastasie Crimca, Centrele de tineret Ecclesia ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ProVita Bucovina.

S-a dorit organizarea evenimentului ProViață chiar în ziua Praznicului Bunei Vestiri, deoarece nu există o altă zi din an mai potrivită pentru a cugeta mai intens la darul vieții pe care Dumnezeu ni-l oferă tuturor.

În această zi în care celebrăm venirea în lume a celui mai Scump Copil ce s-a zămislit vreodată, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a sălășluit în pântecele Fecioarei Maria în chip minunat de la Duhul Sfânt, făcându-Se Om, pentru mântuirea oamenilor.

La eveniment au participat numeroși tineri și multe familii cu copii mici, cu toate că vremea a fost neprietenoasă și rece.

Totuși, câteva raze de soare au încălzit sufletele și au bucurat inimile celor care s-au adăugat tinerilor veniți să susțină viața ca dar al lui Dumnezeu, un dar ce trebuie apărat, prețuit și pentru care este foarte important să mulțumim neîncetat Creatorului nostru.

Au fost susținute și scurte recitaluri artistice, interpretări de poezii, cântece și elogieri, toate având ca temă centrală: Maica Domnului – Principiul Vieții tuturor oamenilor și modelul tuturor mamelor.

Tinerii și copiii care au urcat pe scena Esplanadei Casei de Cultură din Suceava, au fost elevi ai liceelor și ai colegiilor naționale sucevene: Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Ciprian Porumbescu, Petru Mușat, ai ASCOR-Suceava și ai Palatului Copiilor din Suceava.

Aceste manifestări Pentru Viață, se desfășoară de mai bine de 13 ani la Suceava și au luat o amploare importantă și la nivel național in ultimii ani, datorită gravității situației cu care se confruntă societatea actuală și prin care venirea pe lume a unor copii este de multe ori amenințată.

Toate aceste manifestări au ca obiective înscrierea pe agenda publică a unor subiecte precum necesitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină și care nu pot identifica soluții potrivite în a-și păstra sarcina.

Alături de evenimentul desfășurat în orașul Suceava s-au organizat numeroase marșuri și evenimente dedicate lunii martie – Luna pentru Viață, la nivelul tuturor protopopiatelor din Eparhie.

În acest sens, un real succes a fost înregistrat în Protopopiatul Rădăuți unde au fost organizate mai multe marșuri ProVita pe tot parcursul săptămânii acesteia, culminând cu marșul organizat în orașul Rădăuți, în seara zilei de Buna Vestire, la care au participat autoritățile locale, preoți și diaconi din parohii și mănăstiri și numeroși cetățeni ai orașului, veniți să se bucure de priveliștea copiilor și a tinerilor ce au susținut frumoase recitaluri artistice pe Esplanada Parcului din apropierea Mănăstirii Bogdana.

În nădejdea unui viitor mai bun, mai luminos și mai pașnic, în care viața să fie prețuită de către toți oamenii, iar arătarea recunoștinței față de Cel ce este Izvorul Vieții (Psalmi 35, 9), să nu lipsească niciodată de la noi.

prof. Cristi-Gabriel Hurjui,

Consilier Eparhial

foto credit: Doru Clipa