Liturghie Arhierească și Procesiune cu Sfintele Icoane la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

20210321_090630

În prima duminică a Postului Mare, numită și Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.

Părintele protosinghel Paraschiv Dabija, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dat citire mesajului pastoral transmis în anul Domnului 2021 de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia primei duminici din Postul Mare.

În timpul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost hirotonit întru preot diaconul Bogdan-Ionuț Pricop, pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Slujba a avut loc pe scena amenajată în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

În amintirea biruinţei Ortodoxiei asupra iconoclasmului la Sinodul al VII-lea Ecumenic, după Sfânta Liturghie a avut loc o procesiune cu Sfintele Icoane în jurul Bisericii Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ierarhul, preoții și credincioșii au adus slavă lui Dumnezeu și tuturor celor care au luptat pentru cinstirea sfintelor icoane. Odoarele au fost purtate în mâini de cei prezenți în semn de mărturisire a importanţei cultului icoanei în viaţa Bisericii.

Duminica Ortodoxiei, sărbătoare instituită încă din anul 843, în vremea împărătesei bizantine Teodora, reprezintă biruinţa Ortodoxiei asupra celor care s-au împotrivit cultului sfintelor icoane şi asupra tuturor ereziilor şi învăţăturilor de credinţă greşite din primele opt secole. Înălțând rugăciuni cu evlavie și credință fie către Mântuitorul, fie către Maica Domnului, fie către sfinții reprezentați în sfintele icoane, aceștia ne întăresc şi ne ajută în biruirea ispitelor şi păcatelor.