Liturghie arhierească în prima duminică a Triodului la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Triodul este una dintre cele trei mari perioade în care este împărțit anul liturgic, însumând zece săptămâni, începând de la Duminica Vameșului și Fariseului și până în Sfânta și Marea Sâmbătă. Prin pericopele rânduite a se citi în cele zece duminici, credincioșii sunt chemați să se cerceteze pe sine, pentru a-și primeni sufletul și a-L primi pe Hristos cel răstignit și înviat înlăuntrul lor, așezându-L pe tronul inimii lor. Această perioadă liturgică se remarcă prin canoanele cântate la strană, care cuprind trei cântări (ode), și nu nouă, cum sunt în mod obișnuit. O altă caracteristică a Triodului o reprezintă săvârșirea tuturor celor trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Ortodoxe: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur și Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite.

În Duminica a XXXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care în Bisericile Ortodoxe se lecturează Pilda Vameșului și a Fariseului, moment care marchează începutul Triodului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, clerici ai Centrului Eparhial Suceava, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai mănăstirii care adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei, printre care și arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal.

Slujba a fost înfumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Corala Mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu. La momentul rânduit, monahul Vasile Drăgan a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Putna.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I. Acesta a explicat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi rânduit pentru această zi, relatat de Sfântul Evanghelist Luca, subliniind faptul că vameșul, prin smerenia de care a dat dovadă, oferă un exemplu demn de urmat pentru creștinul de astăzi.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a punctat faptul că cei care doresc să afle mai multe tâlcuiri la textul evanghelic lecturat astăzi pot citi exegeza pe care o semnează pe site-ul Arhiepiscopiei, cuprinsă și în lucrarea sa „Parabolele – Nestemate ale învățăturii lui Iisus”. Înaltpreasfinția Sa a anunțat și faptul că în ultimii ani se ocupă de un proiect editorial care vizează prezentarea vieții Mântuitorului Iisus Hristos.

„Unele parabole erau adresate apostolilor, altele erau adresate cărturarilor și fariseilor, iar altele vizau pe popor. Vorbirea în parabole în Orient era specifică. La noi e un fel de vorbire în 2 peri, adică spui una, dar de fapt se înțelege cu totul altceva. Ele, într-adevăr, sunt nestemate ale învățăturii lui Iisus. Nu vă ascund faptul că de vreo 2 ani, poate și mai bine, lucrez la o carte intitulată Viața și învățăturile lui Iisus. Desigur, a scris și Farrar, a scris și Papini despre Viața lui Iisus, numai că ei au scris-o dintr-o perspectivă laică; eu încerc să-I reconstitui viața pe baza Sfintei Scripturi.”

În încheiere, ierarhul i-a mulțumit părintelui protoiereu pentru predică, dar și tuturor celor care în fiecare săptămână împodobesc slujbele prin prezență și împreună rugăciune. „Îi mulțumim părintelui protopop și pentru faptul că și-a lăsat puțin turma, parohia, și a venit astăzi. Așa am rânduit și am considerat că este bine, ca în fiecare duminică să vină câte un exeget, câte un predicator, câte un părinte, altul decât în duminica precedentă sau în duminicile precedente, ca să vă aducă din bogăția cunoștințelor, dar și a experiențelor sfințiilor lor, mereu altceva. Și probabil că și acesta este motivul pentru care curtea de la Mănăstirea Sfântul Ioan, în fiecare duminică și sărbătoare, este plină. Fără îndoială, nu putem contesta nici frumusețea slujbelor și nici frumusețea cântărilor corului acestei catedrale, al acestei mănăstiri. Desigur, în toate există o împreună lucrare pentru care Îi mulțumim lui Dumnezeu și celor implicați.”

Înaltpreasfinția Sa a citit apoi rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, binecuvântându-i pe cei care au venit cu evlavie să se întâlnească cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, prin închinarea la cinstitele sale moaște.

Irina Ursachi