Liturghia Darurilor înainte sfințite săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Prima zi a începutului de primăvară a fost prilej de împreună rugăciune pentru credincioșii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan prin închinarea la sfintele sale moaște, a fost sporită de primirea arhiereștii binecuvântări.

În a treia zi a Postului Mare, 1 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Din sobor au făcut parte preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, precum și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

Numită și Liturghia Sfântului Grigorie DialogulLiturghia Darurilor mai înainte sfințite se poate săvârși de luni până vineri în perioada Postului Mare, cu excepția zilelor aliturgice și a Praznicului Bunei Vestiri.

Potrivit tradiției, aceasta a fost sistematizată de Sfântul Grigorie Dialogul, pornind de la variante mai vechi aflate în circulaţie în zona Ierusalimului ori a Antiohiei Siriei. Cel mai probabil este o operă colectivă. Apariţia acestei Liturghii este strâns legată de dorinţa de a oferi credincioșilor posibilitatea să primească Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Mântuitorului, și în zilele de post în care nu se săvârșea una dintre cele două Sfinte Liturghii uzuale, a Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare.

În cadrul Liturghiei Darurilor sunt folosite Daruri sfinţite (Sfântul Agneţ înmuiat în Sfântul Potir) la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşite în sâmbăta, respectiv duminica precedentă.

Irina Ursachi