Cunoscând faptul că pe meleagurile bucovinene muzica bisericească de tradiție bizantină a fost întrebuințată și deprinsă încă din prima parte a secolului al XV-lea, în perioada medievală românească, în secolul al XVI-lea fiind deja menționată în izvoarele istorice Școala muzicală de la Putna, în luna lui Florar, Cetatea Sucevei a fost gazda Concursului Național de Muzică Psaltică pentru seminariile și liceele teologice din Patriarhia Română. Acest eveniment a adus în prim plan compozițiile și măiestria înaintașilor, precum Cuviosul Eustatie, cel care și-a însușit pe deplin calitățile și virtuțile psaltului isihast, dar și Iosaf Monahul, Dometian Valahul, Diaconul Macarie de la Dobrovăț, Antonie Ieromonahul, Ioan Diaconul, Paisie Monahul și Ghervasie Ieromonahul.
Astfel, sâmbătă, 24 mai 2025, la Suceava s-au reunit șapte grupuri psaltice de la următoarele unități de învățământ: Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” din Galați, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” din Neamț, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și, nu în ultimul rând, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
Deschiderea oficială a competiției a avut loc la Biserica Sfântul Dumitru din Suceava, unde a fost săvârșit un TeDeum, sub protia lect. univ. dr. pr. Ionuț Gabriel Nastasă, de la Facultatea de la Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra participanților, însoțitorilor și organizatorilor. Din soborul împreună slujitor au mai făcut parte pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. prof. Iulian-Vlad Zaltariov, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, pr. prof. Daniel Popa, de la Liceul Teoretic Waldorf din Iași, și pr. Adrian Duțuc, paroh al Bisericii „Sfântul Dumitru”.
Elevilor participanți și profesorilor îndrumători li s-au alăturat în acest moment de împreună rugăciune domnul Romeo Moșoiu, consilier – cabinet ministru, Ministerul Educației și Cercetării, doamna Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și președinte executiv al concursului, și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, director al instituției de învățământ gazdă, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”.
După luările de cuvânt, atât ale oaspeților, cât și ale organizatorilor, a avut loc proba de interpretare, care s-a desfășurat în Aula Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Potrivit regulamentului concursului, aceasta a constat în interpretarea a patru lucrări muzicale psaltice: piesa impusă, o piesă irmologică, o piesă stihirarică și o piesă papadică, nu mai mult de 20 minute (timp total din momentul intrării și până la ieșirea de pe scenă).
Comisia de evaluare, din care au făcut parte lect. univ. dr. pr. Ionuț Gabriel Nastasă, pr. prof. Iulian-Vlad Zaltariov și pr. prof. Daniel Popa, a punctat: intonaţia (acurateţe, tehnică), sonoritatea (respectarea partiturii şi a indicaţiilor din partitură), încadrarea stilistică (interpretarea în stil bizantin – lucrările semnelor, structurile şi scările, tehnica isonului); impresia artistică generală.
Conform organizatorilor, între obiectivele Concursului Naţional de Muzică Psaltică s-au numărat: „încurajarea tinerilor pentru studierea muzicii psaltice, susţinând astfel păstrarea şi cultivarea acestui tezaur de cultură universală şi naţională; valorificarea interpretării autentice a muzicii psaltice; promovarea formaţiilor de muzică psaltică valoroase ale instituţiilor de învăţământ teologic preuniversitar; facilitarea accesului tuturor elevilor teologi la acest gen de muzică”.
După momentele de interpretare și după deliberarea îndelungată a juriului a fost anunțat grupul psaltic câștigător al Marelui Premiu, cel al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, dirijat de arhid. prof. Paul Hristea Iușcă.
În cadrul ceremoniei de premiere, domnul Romeo Moșoiu, consilier – cabinet ministru, Ministerul Educației și Cercetării, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a eparhiei.
Ediția din anul 2025 a Concursului Naţional de Muzică Psaltică pentru Seminariile şi Liceele Teologice Ortodoxe din Patriarhia Română a fost organizată sub egida Inspectoratului Şcolar Județean Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și cu implicarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.
Irina Ursachi
Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr