Jurnal de eveniment – Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava – Marți, 22 iunie 2021

Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou au început în această dimineață, cu Slujba Acatistului Sfântului ocrotitor și scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor, în baldachinul special pregătit și împodobit, sub teii din curtea așezământului monahal. 

La finalul procesiunii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit celor prezenți despre faptul că ziua de 24 iunie aduce aminte de două dintre pelerinajele cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

Preasfinția Sa a amintit și despre momentele mai puțin prielnice pentru pelerinajul care a devenit tradiție, dar și despre bucuria din acest an. „A rânduit Dumnezeu anul acesta să se pună un început înnoitor și îmbogățitor față de ce s-a putut rândui în anii precedenți și, de aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, atât  obștea acestei  sfinte mănăstiri, obștea catedralei, cât și părinții din administrația eparhială s-au străduit să rânduiască în aceste zile un program frumos, bogat, ca semn al dragostei față de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și ca semn de recunoștință pentru toată ocrotirea pe care el a arătat-o față de această catedrală, față de eparhia noastră, față de Moldova toată și față de întreaga țară.”

A urmat slujba Aghesmei și apoi săvârșirea Sfintei Liturghii de către arhim. Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna, alături de un sobor format din preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

În continuare, în Biserica „Sfântul Gheorghe” din cadrul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

În această după amiază, în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou a avut loc un eveniment inedit, o oră de Religie „altfel”, desfășurată lângă baldachinul Sfântului Ioan cel Nou. Cei care s-au bucurat de această binecuvântare au fost elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava.

Proiectul a fost organizat de Sectorul Educațional – Teologic, prin departamentul Învățământ preuniversitar, coordonat de părintele arhidiacon Ionuț Isopescu, la inițiativa doamnei Narcisa-Elena Tiperciuc, profesor de religie ortodoxă în cadrul Colegiului, și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prin implicarea doamnei inspector Daniela-Luminița Ceredeev.

De la ora 18:00 a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, întâiul ocrotitor al Moldovei. Urmând traseul stabilit, racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava. La cele zece opriri în locuri importante ale municipiului au fost rostite ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Alaiul a fost întâmpinat de preoți, numeroși credincioși și reprezentanți ai oficialităților locale.

Procesiunea a pornit cu icoana special împodobită a Sfântului, urmată de voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), îmbrăcați în costume populare, cu sânziene și flori de câmp în mâini, dar și de tineri purtând drapelul național.

Elevi de la Seminarul „Mitropolit Dosoftei” au purtat prapuri și cruci, iar elevi de la Școala militară de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș” de Fălticeni și militari de la unitatea din Vatra Dornei au însoțit alaiul cu torțe aprinse.

Maici și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au avut în mâini candele, iar soborul de diaconi a cădit calea dinaintea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Racla cu moaștele Sfântului a fost urmată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au însoțit procesiunea au fost și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe.

În organizarea procesiunii s-au implicat și autoritățile locale, iar Poliția locală, Poliția rutieră Suceava și Jandarmeria au supravegheat deplasarea pe întregul traseu, în timp ce echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.

De la ora 21:00 a fost oficiată slujba Privegherii sub protia părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Inochentie de la Probota”, condus de părintele Constantin Dan Magdalena.

Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” continuă miercuri, 23 iunie 2021, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal.

De la ora 19:00 va avea loc un concert caritabil de muzică bizantină, unde vor fi prezente grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu”, al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Inochentie de la Probota”, precum și corul Mănăstirii Dragomirna „Crinii țarinii”. Invitatul special al acestei seri este Corul Academic „Byzantion”.

Seara se va încheia cu Slujba privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților www.arhiepiscopiasucevei.ro vor fi postate informații utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou, desfășurate în intervalul 22-24 iunie (inclusiv eventualele modificări de program).

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou – vor fi transmise LIVE pe portalul Doxologia Media, Bucovina TV, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Irina Ursachi