Jurnal de activități în cadrul proiectului – Suflarea toată să laude pe Domnul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în săptămâna 27 martie2 aprilie 2023, la Parohia Milișăuți s-au desfășurat diverse activități în cadrul proiectului Suflarea toată să laude pe Domnul, înscris la Concursul Național Catehetic Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului. Proiectul continuă activitățile derulate de grupul de cateheză al tinerilor din Parohia Milișăuți, care participă deseori la acțiuni caritabile, proiecte catehetice și misionar-filantropice.

Acest proiect cuprinde o serie de activități desfășurate la Centrul misionar Sfântul Apostol Petru al Parohiei Milișăuți, la Școala Gimnazială Milișăuți, la brutăria Myrtis din Iaslovăț, precum și la așezământul de bătrâni de la Solca. Astfel, în această săptămână s-au desfășurat următoarele activități:

  1. Mâini aducătoare de bucurie – ateliere de confecționare de lucrări pentru expoziția de Florii (27 martie – 30 martie)

Membrii grupului de cateheză, dar și elevi din comunitățile învecinate ce studiază la Școala Gimnazială Milișăuți, coordonați de preoți, învățători, educatori și profesori au realizat lucrări artistico-plastice (felicitări, aranjamente de Paști, icoane, ouă încondeiate, brățări cu mărgele). Atelierele de lucru s-au desfășurat la Școala Gimnazială Milișăuți și la Centrul misionar Sfântul Apostol Petru al Parohiei Milișăuți, iar parteneri au fost meșteri locali, părinți și bunici. Lucrările vor fi valorificate în cadrul unei expoziții cu vânzare în Duminica Floriilor. Fondurile obținute în urma vânzării lucrărilor credincioșilor prezenți la biserică, vor fi donate tânărului Babiuc Florin Eusebiu, elev la Colegiul Tehnic Lațcu Vodă din Siret, ce suferă de maladia Charcot-Marie-Tooth, cifoscolioză neuromusculară.

  1. Tinerii și vârstnicii, păstrători de tradiții (29 martie)

Miercuri, la Centrul misionar Sfântul Apostol Petru al Parohiei Milișăuți a fost organizată o șezătoare în cadrul căreia invitații, tineri și vârstnici, au prezentat școlarilor cusături, țesături, obiecte populare aparținând comunității noastre. S-au organizat ateliere de lucru în care artizanii populari participanți au împărtășit din experiența lor, iar copiii și-au însușit câteva tehnici de lucru pentru crearea unor modele populare specifice localității. Prin această activitate se dorește ca tinerii să fie continuatori ai tezaurului folcloric local, învățând totodată că munca împreună cu membrii comunității reprezintă un simbol al unității și al iubirii dintre oameni.

  1. Brutar pentru o zi (30 martie)

În ziua de joi, copiii grupului catehetic al Parohiei Milișăuți au vizitat brutăria Myrtis din Iaslovăț, unde au fost inițiați de către brutari în tainele meseriei pe care o practică și i-au îndrumat pe „micii brutari” să pregătească covrigi,  care în aceeași zi au fost donați copiilor de la Așezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți.

  1. Rugăciunea și fapta cea bună (27 martie – 31 martie)

A patra activitate s-a realizat, cu sprijinul Asociației Părinților de la Școala Gimnazială Milișăuți, care pe parcursul acestei săptămâni a colectat alimente neperisabile, produsele alimentare au fost donate bătrânilor de la Azilul din Solca și unor familii defavorizate aflate în evidența asistentului social de la Protopopiatul Rădăuți. Copiii din grupul de cateheză și vârstnicii de la azil au participat vineri, 31 martie 2023,  la Taina Sfântului Maslu săvârșită de preoții din Parohiile Solca și Milișăuți în incinta Azilului de bătrâni Solca. La finalul Tainei Sfântului Maslu părintele Platon Adrian-Ioan a susținut o cateheză despre importanța rugăciunilor din Taina Sfântului Maslu și a filantropiei.

  1. Poezia, scară către Cer

În fiecare sâmbătă după amiază la Centrul misionar Sfântul Apostol Petru al Parohiei Milișăuți se desfășoară cercul literar intitulat „Valeriu Anania”, coordonat de domnul profesor Cârmaci Gheorghe, la care participă 10-14 tineri din grupul de cateheză, pasionați de poezie. Scopul acestui cerc este: deschiderea orizontului literar dinspre literatura laică spre cea religioasă; dezvoltarea deprinderilor de interpretare a unui text literar laic și religios, atât din punct de vederea al conținutului cât și al stilului; căutarea mugurilor creatori de texte literare; aprofundarea capacității de comunicare sinceră, argumentată, curajoasă a opiniilor în cadrul unei dezbateri organizate.

  1. Biserica simbol al credinței, unității și spiritualițății neamului românesc (2 aprilie)

Duminică după-amiază, tinerii din grupul de catehizare au participat la o expoziție/prezentare Power Point de fotografii ce ilustrează etapele desfășurării construcției Bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Milișăuți. La activitate au fost invitați vârstnici din comunitatea parohială care au relatat tinerilor modul în care preoții și întreaga comunitate s-a implicat în construirea Bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Procopie din Milișăuți. Preotul Lupaștean-Barfă Bogdan a susținut o cateheză despre importanța unității comunității și rolul înaintașilor întru păstrarea credinței și a valorilor creștine.

Pr. Adrian Platon – Parohia Nașterea Maicii Domnului Milișăuți –