Întreită sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi

Prilej de înaltă trăire duhovnicească și împreună rugăciune la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi în Duminica a XI-a după Rusalii, 28 august 2022, obștea mănăstirii primind vizita Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în apropierea hramului, ziua de pomenire a Sfântului Ioan de la Râșca, episcopul Romanului.

Anul acesta, toți cei prezenți la această sărbătoare au avut ocazia de a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Modest, Patriarh al Ierusalimului, și ale Sfântului Lazăr, fratele Mariei și al Martei. Sfintele odoare au fost aduse ieri de la Mănăstirea Ano-Xenia din Volos, Grecia, și vor poposi în biserica mare a mănăstirii până joi, 1 septembrie 2022.

În sunet de clopot, ierarhul a fost întâmpinat cu flori și cu pâine și sare de copii și gospodari ai locului. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în apropierea lăcașului de cult, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai sfintelor altare de la parohiile și mănăstirile din județ, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, conduși de arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, protoiereii Aurel Goraș, Adrian Dulgheriu și Ionel Constantin Maloș ai protopopiatelor Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Rădăuți, precum și arhim. Nectarie, starețul Mănăstirii Ano-Xenia din Volos.

Alături de obștea monahală, de binecuvântarea arhierească s-au bucurat și numeroși credincioși care au venit cu evlavie din mai multe județe ale Moldovei, dar și din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanic în Poiana Sfântului Ioan, pentru a înălța rugăciuni sfântului care s-a nevoit în acest loc ales, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. La deosebitul eveniment au participat binefăcători, membri ai familiilor ctitorilor, dar și oficialități locale, dintre care îl amintim pe primarul localității Râșca, Ionuț Dragomir Andreica.

În momentul împărtășirii clericilor, arhim. Justinian Cârstoiu, profesor doctor în cadrul Departamentului de Teologie istorică, biblică și filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a rostit un cuvânt de învățătură. Sfinția sa le-a vorbit celor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al zilelor din această perioadă, Evanghelia rânduită pentru Duminica a XI-a după Pogorârea Sfântului Duh, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.

Oaspeți din Grecia, invitați, protoierei, consilieri eparhiali și arhim. Paraschiv Dabija au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu” întrucât au urmat exemplul Sfântului Ierarh Ioan la Râșca și Secu, harnic lucrător in ogorul Domnului după modelul Martei și Mariei, râvnitor ostaș al Duhului și bun chivernisitor al darurilor dumnezeiești, care s-a distins prin înțelepciunea faptei și a cuvântului, ctitorind sfinte lăcașuri fi semănând fără odihnă virtuțile creștine în pământul Moldovei.

În continuare, arhim. Mihail Bălan, stareț al așezământului monahal și exarh de zonă în cadrul Centrului Eparhial Suceava, a adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru binecuvântata zi și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru vizita arhierească și pentru neîntrerupta grijă pe care o arată așezământului monahal. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către corul care a contribuit la înalta trăire duhovnicească a Sfintei Liturghii și către toți cei care s-au implicat de-a lungul timpului, cu bunătate și dragoste, în lucrarea Bisericii, credincioși, autorități locale, clerici.

Arhim. Nectarie, starețul Mănăstirii Ano-Xenia din Volos, Grecia, i-a mulțumit ierarhului pentru darul oferit și le-a vorbit celor prezenți despre bucuria pe care o resimte de fiecare dată când se află pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a îndemnat pe credincioși să sprijine lucrarea Bisericii, un prim pas fiind contribuirea, după posibilități, la pictura Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, asigurându-i totodată de pururea pomenire a tuturor ctitorilor și în veșnicie.

Lucrările de construcție a bisericii Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, amplasată pe vechea locație a Bisericii „Sfântul Ioan Bogoslovul”, au început în vara anului 2015, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Construcție din lemn, pe temelie de piatră, biserica se află în plin proces de amenajare, în această perioadă continuându-se lucrările la partea de pictură a bisericii mari. Sub stăreţia arhimandritului Mihail Bălan, cu osteneala călugărilor și a credincioșilor închinători și binefăcători, în această perioadă se lucrează la partea de pictură exterioară a bisericii mari. Pe lângă lucrările propriu-zise de construcţie, obştea şi-a mai propus ca în incinta complexului monahal să amenajeze şi un loc de tabără pentru copiii orfani.

În ziua de 30 august, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, principalul ocrotitor al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, loc în cale sfântul obișnuia să se retragă.

Irina Ursachi

Album foto AICI