Întâlnirea tinerilor din zona Dumbrăveni-Siminicea

Frumoasă a fost întâlnirea a 50 de tineri din 17 parohii din cadrul Protopopiatului Suceava I, în după-amiaza zilei de 30 August 2021. Tineri ATOS de la parohii din municipiul Suceava au venit în vizită la tinerii din zona Dumbrăveni-Siminicea, zonă unde neghina a crescut mare în lanul de grău, adevărul de credință fiind tăgăduit de unii așa-ziși creștini.

Întâlnirea a început cu o rugăciune, în curtea Bisericii din Siminicea, în jurul altărașului de vară închinat Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul. Slujba Acatistului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost săvârșită de 8 preoți. Tinerii de la cele 5 parohii din Dumbrăveni, Sălăgeni, Plopeni, Siminicea și Suceava s-au bucurat de cântarea împreună și de vederea minunată a soborului de slujitori sfințiți.

La sfârșitul slujbei, le-am vorbit tinerilor despre mulțumire, recunoștință și despre timpul, care ne este la îndemână tuturor pentru a lucra la mântuire. 5 tineri ATOS au împărtășit din experiența lor în cadrul organizației, au vorbit despre posibilitatea umplerii timpului cu lucruri de folos, despre caracter, anturaje, despre bucuria de a trăi, despre calități și muncă individuală încununată de succes, despre fericirea în viață, la care tindem cu toții, dar doar cu Dumnezeu în suflet viața capătă sens.

Partea a doua a întâlnirii a fost la fel de frumoasă. Tinerii s-au adunat pe imașul localității Siminicea, la marginea pădurii și s-au distrat de minune. Au jucat fotbal, volei, au alergat, au cântat și au dansat. Jocul „Rațele și vânătorii” i-a implicat pe toți, formând o icoană vie a bucuriei și a tinerții frumoase. Prin jocurile recreative, tinerii animatori ATOS au stârnit interesul și au întreținut buna dispoziție.

Rugăciunea rostită pe imaș, sub cerul liber, a fost emoționantă. Bucatele de stână au fost binecuvântate și tinerii s-au așezat frumos la masă, gustând cașul, urda, legumele, și grătărelul. Au discutat despre curaj, despre școala care urmează să înceapă și au programat o viitoare întâlnire.

Îmi propun ca astfel de întâlniri să aibă loc lunar în toate Protopopiatele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru dinamizarea activităților cu tineretul. În ajutor îi am pe tinerii din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), care fac parte din aproximartiv 100 de parohii din întreaga Eparhie.

Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns cu sănătate cu toții acest moment al vieții noastre! Mulțumesc Înaltpreasfințitului Calinic pentru binecuvântare! Mulțumesc părintelui Ioan Lezeriuc de la Siminicea, gazda întâlnirii, părintelui Ionuț Agapi de la Dumbrăveni, coordonatorul activităților cu tineretul în zona rurală a Protopopiatului Suceava I, și tuturor celorlalți părinți pentru receptivitate! Mulțumesc tinerilor pentru dragoste și am mare încredere în ei că vor clădi frumos viața lor!

pr. Justinian-Remus A. Cojocar