Colocviile Putnei XXVI – 2–3 septembrie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în zilele de joi și vineri, respectiv 2 și 3 septembrie 2021, va avea loc a XXVI-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”. Simpozionul este organizat de către Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna. Comunicările se vor desfășura fizic și online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Cercetătorii care vor prezenta comunicări sunt: Ștefan S. Gorovei (Iași), Mihai Bogdan Atanasiu (Iași), Maria Magdalena Székely (Iași), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Mihai Anatolii Ciobanu (Chișinău), Eduard Rusu (Iași), Liviu Papuc (Iași), Ivan Biliarsky (Bulgaria), Elena Firea (Cluj-Napoca), Alice Isabella Sullivan (SUA), sora Georgiana Diaconița (Mănăstirea Dragomirna), protos. Dosoftei Dijmărescu, protos. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron și monah Alexie Cojocaru de la Mănăstirea Putna.

Temele abordate vizează istoria lui Ștefan cel Mare și a Mănăstirii Putna, biografia unor ierarhi ai Moldovei cu metania în Mănăstirea Putna, fapte și evenimente din jurul Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Putna în 15 august 1871 și de la care se împlinesc în acest an 150 de ani, istoria muzicii bisericești în Moldova, frescele din Moldova în sec. XIV-XV, date din biografia unor sfinți ai Moldovei, precum și câteva informații noi despre colecțiile și arhivele Mănăstirilor Sucevița și Dragomirna.

Consultați programul detaliat al acestei ediții a Colocviilor Putnei.

https://www.centrulstefancelmare.ro/ro/editia-a-xxvi-a-act27.html

Link pentru acces direct la eveniment pe Zoom:

https://us02web.zoom.us/j/85205967859?pwd=UlBqU2tWZm1zeUxHd3BuekZ0OTFQdz09

Conectarea se poate face și introducând datele de mai jos în aplicația Zoom:

ID eveniment: 852 0596 7859

Parola: cp26

*

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înfiinţat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuţilor. În cursul activităților științifice circumscrise anului comemorativ „Ștefan cel Mare și Sfânt” 500 – 2004 s-a conturat nevoia existenței, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească și să mențină interesul pentru cunoașterea trecutului nostru și care să impulsioneze cercetarea lui.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București douăzeci și trei de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

www.centrulstefancelmare.ro

www.analeleputnei.ro

www.stefancelmare.ro

www.putna.ro