Întâlnire tematică pentru preoții misionari protopopești din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Arhiepiscopia Iașilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, astăzi, 6 septembrie 2021, la Mănăstirea Dragomirna, a avut loc întâlnirea preoților misionari protopopești din cele două eparhii – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Arhiepiscopia Iașilor.

Întâlnirea, organizată de Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin părintele consilier eparhial Filaret Ruscan, a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de preoții care au participat la această activitate în biserica Mănăstirii Dragomirna, ctitorie a mitropolitului Anastasie Crimca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii Dragomirna, Grupul „Crinii Țarinii”.

La finalul Sfintei Liturghii, invitatul special al acestui eveniment, arhimandritul Nicodim Petre, consilier eparhial al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a rostit cuvântul de învățătură și i-a oferit maicii starețe, stavrofora Maria Magdalena Gherghina, cartea „Catehezele Mari”, scrisă de Sfântul Teodor Studitul, dar de care se va putea bucura întreaga obște monahală. În cuvântul său, părintele consilier i-a îndemnat pe cei prezenți să continue și să intensifice rugăciunea. „Să ne rugăm unii pentru alții, toți monahii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, să ne susținem unii pe alții și cu credincioșii împreună să rămânem aproape de preoții noștri, de ierarhii noștri și astfel vom rămâne și aproape de Hristos. Hristos este centrul vieții noastre. Euharistia de pe Sfântul Altar este centrul Bisericii și centrul vieții monahale. (…) Rugăciunea este legătura noastră cu Dumnezeu și siguranța noastră că suntem așezați bine în viața duhovnicească.”

A urmat întâlnirea de lucru, a cărei temă centrală a fost „Constante misionare în contextul schimbărilor sociale în lucrarea misionarilor protopopești”. În cadrul acesteia s-au discutat aspectele importante referitoare la lucrarea misionară din cele două eparhii, au fost trasate direcții de lucru comune și au fost relatate o parte din experiențele preoților misionari protopopești.

Un alt punct foarte important al acestei întâlniri a fost împărtășirea bunelor practici pentru lucrarea misionară, analizarea unei posibile implementări ale acestora în protopopiatele din care preoții misionari fac parte, raportându-se la specificitatea fiecărei zone.

În cadrul întâlnirii au fost găsite răspunsuri și soluții practice la întrebările, limitele și provocările care apar în contextul pastoral misionar actual. La final, evaluând întâlnirea, participanții și-au exprimat dorința ca lucrarea misionarilor protopopești și experiența dobândită și împărtășită în această zi să fie de bun augur pentru lucrarea misionară viitoare, mai ales pentru folosul credincioșilor.