Îndrumări pastorale pentru Taina Sfântului Botez – o lucrare cu învățături importante și cu sfaturi practice

În trecerea grabnică a timpului omul contemporan se vede în situația împlinirii unor gesturi legate de cultul Bisericii, pe care, fie nu le cunoaște, fie nu le înțelege. Pentru a atenua lipsa de cunoaștere și de înțelegere, sectorul Misiune pastorală al Centrului Eparhial Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și cu susținerea unor preoți specializați în problematica abordată, a înaintat spre tipărire lucrarea: „Îndrumări pastorale pentru Taina Sfântului Botez”.

În lucrarea amintită cititorul va regăsi aspecte care țin de temeiurile teologice ale săvârșirii Botezului, inclusiv pentru copii, precizări canonice referitoare la nași,  explicații clare legate de rânduiala slujbei și câteva îndrumări de ordin administrativ, menite să ne ajute în organizarea unui Botez.

Colectivul de redacție se bucură de contrbuția Înaltpreasfințitului părinte arhiepiscop Calinic, care abordează în mod sintetic și sistematic aspectele care țin de întemeierea și dezvoltarea Tainei Sfântului Botez.

O prezentare fluentă și coerentă a rânduielii liturgice poartă semnătura Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul.

Temeiurile scripturistice la Tainei Sfântului Botez sunt prezentate în mod sistematic și complex de către arhid. prof. dr. Bogdan Hrișcă.

În fața celor care contestă sau neglijează importanța Botezului pentru mântuire, lucrarea vine cu un articol semnat de pr. dr. Nicolae Marius Paicu.

Având în vedere faptul că botezul copiilor a fost mereu un subiect de interes major, acesta nu putea fi ocolit nici de lucrarea la care facem referire, fiind abordat cu atenție de către pr. prof. dr. Paul Valenciuc.

Locul și importanța nașilor în cadrul Tainei Sfântului Botez sunt prezentate de către pr. dr. Laurențiu Stamatin. Sfinția sa acordă o atenție deosebită și exigențelor canonice pe care le presupune nășitul.

În finalul lucrării vom regăsi aspectele foarte concrete și practice, care țin de Taina Sfântului Botez. Asupra acestora s-a aplecat cu multă atenție pr consilier Dimitrie Hroga de la sectorul Administrativ bisericesc al Centrului Eparhial Suceava.

De tipărirea lucrării s-a ocupat sectorul Editură și Tipografie al Centrului Eparhial Suceava.

Lectura cărții este facilă și deosebit de edificatoare, drept pentru care vă recomandăm să o procurați de la magazinele bisericești ori să o comandați de pe site-ul magazinului online: Arimateea – Bucurii pentru suflet.

Pr. Filaret Ruscan – consilier al sectorului Misiune Pastorală