Îndemn la credință statornică și rugăciune pentru aproapele în Duminica a IV-a după Pogorârea Duhului Sfânt, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

„Mijlocește pentru ceilalți în rugăciune către Cel Preamilostiv, căci credința lucrătoare prin iubire îți aduce vindecare și ție, și celor pentru care te rogi.” – a fost unul dintre îndemnurile care au înseninat sufletele celor care au venit în Duminica a IV-a după Rusalii, când este relatată minunea vindecării unui om doar prin cuvânt, la Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, fiind iarăși încredințați că una dintre cele mai puternice dovezi ale dragostei pentru aproapele este rugăciunea stăruitoare.

Ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava” s-a bucurat în această zi în care în Bisericile Ortodoxe se lecturează pericopa evanghelică despre vindecarea slugii sutașului, 6 iulie 2025, de binecuvântarea arhierească a Întâistătătorului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal, nu înainte de a se închina la cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou, negustor trapezuntin martirizat în Cetatea Albă pentru mărturisirea dreptei credințe. Sfântul Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei, este cunoscut pentru minunile pe care le împlinește de peste 600 de ani.

Din soborul împreună slujitor au făcut parte clerici ai Centrului Eparhial Suceava, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale și ai așezământului monahal îndrumat duhovnicește de părintele stareț arhim. Serafim Grigoraș.

Ca în fiecare duminică, slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de către arhim. Marcu Petcu, slujitor al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Preacuvioșia sa a subliniat puterea cuvântului și a credinței în relația cu Dumnezeu, arătând că roadele rugăciunii pentru aproapele sunt mai bogate decât cele ale rugii pentru sine, dovadă fiind chiar minunea vindecării săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui pentru tâlcuirea înțelesului duhovnicesc al mesajului Sfintei Scripturi rânduit pentru această zi și le-a amintit celor prezenți că predica sa din Duminica a IV-a după Rusalii, cunoscută și drept Duminica Vindecării slugii sutașului, intitulată „Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu”, poate fi citită pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, potrivit tradiției din ultimele luni, „în Duminica a patra după Pogorârea Duhului Sfânt, când se citește o pericopă evanghelică în care este evidențiat rolul credinței smerite în tămăduirea suferințelor trupești ori sufletești, biruind cele ale firii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a sintetizat în cadrul unui Decalog trepte ale unei viețuiri după voia lui Dumnezeu, pentru a dobândi un loc la masa bunătății și a comuniunii cu Preasfânta Treime”.

Întâistătătorul eparhiei a citit apoi rugăciuni de dezlegare, pentru sănătatea sufletului și trupului, dar și pentru vindecarea depresiei, boală din păcate tot mai prezentă în societatea actuală.

Înainte de a-i binecuvânta pe credincioșii prezenți prin stropire cu apă sfințită, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a anunțat că la Mănăstirea Râmeț are loc proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv. „A fost un mare duhovnic al mănăstirii, un trăitor, un om cu viață sfântă, unul dintre cei șaisprezece părinți și sfinți canonizați în sesiunea Sfântului Sinod din anul acesta, lucrările fiind începute cu un an înainte”.

Irina Ursachi