Înaltpreasfințitul Părinte Theoklitos, Mitropolitul Meteorelor, în pelerinaj în Bucovina alături de un grup de credincioși greci

Mănăstiri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au fost vizitate de o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Theoklitos, Mitropolitul Meteorelor. Grupul, format din 40 de pelerini greci, se află într-un pelerinaj în România, poposind la unele dintre cele mai reprezentative vetre monahale ale României.

În cadrul itinerariului spiritual, delegația a vizitat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților Mănăstirile Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița, Putna și Dragomirna, oprindu-se și la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava loc de rugăciune și închinare, dar și simbol al identității ortodoxe bucovinene.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Sfântul Ioan, oaspeții greci au fost întâmpinați cu aleasă ospitalitate de către obștea mănăstirii, condusă de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Serafim Grigoraș, Stareț al Mănăstirii și Exarh de Zonă, și de Părintele Andrei Mocanu, Consilier Eparhial al Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei.

În cadrul vizitei, delegația Arhiepscopiei Sucevei și Rădăuților a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Theoklitos, din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Diploma și Medalia Omagială și Comemorativă a Bucovinei. Distincția a fost acordată ca semn de recunoștință și apreciere pentru susținerea constantă și generoasă acordată grupurilor de pelerini din Bucovina care vizitează mănăstirile din zona Meteorelor. Acest gest întărește puntea spirituală și culturală dintre cele două regiuni cu bogată viață monahală și trăire ortodoxă autentică.

La rândul său, ca semn de prețuire și comuniune frățească, Înaltpreasfințitul Părinte Theoklitos a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic un engolpion arhieresc, ca dar simbolic și expresie a dragostei și respectului dintre ierarhii celor două Biserici Ortodoxe. La final, Părintele Mitropolit a adus un gând de mulțumire pentru remarcabila primire, pentru ospitalitatea și dragostea cu care au fost primiți în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și a invitat pe toți fii duhovnicești ai Eparhiei în vizită la Mănăstirile din Grecia.

Întâlnirea de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou a fost marcată de rugăciune comună, binecuvântări și împărtășirea unor gânduri de prețuire reciprocă, reflectând comuniunea frățească dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Greciei.

Pelerinajul grecilor în Bucovina este o mărturie vie a legăturii duhovnicești dintre popoarele ortodoxe, iar schimbul de vizite între credincioșii celor două țări întărește comuniunea și conștiința unității în credință, tradiție și rugăciune.

Pr. Andrei Mocanu