În cinstea înaintașilor: Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit o slujbă de parastas pentru voievozii Moldovei #HramSuceava2022

În după-amiaza zilei de vineri, 24 iunie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba parastasului pentru vrednicii voievozi ai Țării Moldovei.

Timp de trei zile, Bucovina lui Ștefan a îmbrăcat straie de sărbătoare cu ocazia praznicului Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Manifestările religioase şi culturale prilejuite de acest moment solemn au culminat vineri, 24 iunie, cu Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de arhierei ai Bisericii noastre la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Tot astăzi, în ziua hramului, începând cu ora 17.00, la Cetatea de Scaun a Sucevei Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit „Parastasul Voievozilor”, o slujbă de pomenire în cinstea conducătorilor Moldovei. Din soborul slujitor au mai făcut parte Pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereul Protopopiatului Suceava I, Pr. Minu Mititelu, protoiereul Protopopiatului Suceava II, Arhid. Vasile M. Demciuc, Consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și Arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, PC Arhid. Vasile M. Demciuc, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a evocat jertfa voievozilor moldoveni pentru apărarea țării dintre Carpați și Nistru.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

Parastasul Voievozilor face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Tot la Cetatea de Scaun a Sucevei, poate fi vizitată până la finalul acestei luni expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”

Amintim faptul că aceste evenimente au loc cu prilejul  împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

foto credit: Daniela Livadaru și Irina Ursachi