Ierarhul Irineu Crăciunaș a fost comemorat la Suceava

Cel care a fost numit Episcopul cel bun, Preasfințitul Părinte Irineu Crăciunaș, a fost comemorat astăzi, 19 ianuarie 2023, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, la împlinirea a jumătate de veac de la trecerea sa la cele veșnice. Vrednic arhiereu al Bisericii lui Hristos, Preasfințitul Părinte Irineu Suceveanul a fost Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor între anii 1969-1973, fiind fiu duhovnicesc al viitorului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Iustin Moisescu.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, slujitori ai mănăstirii care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcop-Vicar Irineu Crăciunaș, sub protia arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.

Momentul comemorativ a continuat cu prelegerea arhid. dr. Vasile Demciuc, lector la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească. Sfinția sa a amintit despre cele mai importante momente din viața ierarhului de la a cărui naștere în Împărăția lui Dumnezeu se împlinesc astăzi 50 de ani.

„A fost permanent atras de iconografia monumentelor istorice din Bucovina, începând încă din anii studenției să acorde o atenție aparte, încercând să înțeleagă semnificația, pentru ca mai târziu să scrie studii de o mare valoare științifică, privind compozițiile iconografice și modul de zugrăvire al unor biserici precum Moldovița, Sucevița, Voroneț, Probota, Neamț și Cetățuia. (…) A rămas în memoria celor ce i-au urmat ca un ierarh binevoitor, cald, un ierarh care în multe sfinte lăcașuri bisericești își păstrează și astăzi prezența sa discretă. A fost foarte apropiat de episcopul Antonie Ploieșteanu (Plămădeală) și de familia preotului Petru Ciobanu din Slatina. A ajutat în măsura posibilităților pe toți cei care îi cereau ajutor. În studiile sale a fost preocupat nu numai  de  semnificația picturii murale a bisericilor din Moldova, ci și de Morală, ca disciplină a Teologiei. Pentru cei ce sunt preocupați de semnificația picturilor murale din Moldova, studiile scrise de Episcopul Irineu Crăciunaș Suceveanul sunt un reper bibliografic, atât teologic, cât și istoric.”

Fiu al meleagurilor bucovinene, Gavril, viitorul episcop Irineu Suceveanul, s-a născut la Sadova la 6 octombrie 1928, fiind cel de-al doilea copil al părinților Maria și Toader Crăciunaș.

După terminarea studiilor Liceului „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Sibiu. Studiile doctorale efectuate la București au fost urmate de cele din Elveția, la Institutul Ecumenic de la Bossey.

În anul 1952 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După perioada în care a fost asistent-duhovnic la Institutul Teologic din Sibiu a fost chemat în anul 1962 la Iași, de către Mitropolitul Iustin Moisescu. După ce a împlinit mai multe ascultări în Administrația Centrului Eparhial Iași, a fost numit vicar administrativ al eparhiei și mai apoi episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în perioada 1 iunie 1969 și 19 ianuarie 1973, cu titlul „Suceveanul”.

De-a lungul vieții s-a remarcat printr-o bogată activitate editorială, publicând numeroase articole și studii teologice, mai ales în ceea ce privește Teologia Morală și Istoria Artei.

Preasfințitul Părinte Irineu Crăciunaș și-a început călătoria spre veșnicie la 19 ianuarie 1973, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Neamț.

Irina Ursachi