Ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”

A devenit deja o tradiție ca în aproape fiecare dintre cele patru posturi de peste an, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, să fie săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște cu arhiereu.

Slujba prin care se înalță rugăciuni pentru mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, a fost oficiată astăzi, 19 martie 2023, în Duminica a treia din Sfântul și Marele Post, cunoscută și ca Duminica Sfintei Cruci, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, împreună cu un sobor de preoți.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Mii de credincioși s-au bucurat de binecuvântarea arhierească  și de rugăciunile rostite de cei doi ierarhi ai Eparhiei către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință, anul 2023 fiind proclamat drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.

La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, dar și stareți și protoierei din cuprinsul eparhiei.

Credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către Părintele Arhiepiscop Calinic, nu înainte ca Înaltpreasfinția Sa să citească, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunile pentru dezlegare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. dr. Vasile Nechita, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Ovidius din Constanța și paroh al Bisericii „Sfântul Andrei” din Iași. Sfinția sa a vorbit despre rodul faptelor bune, mai ales în această perioadă a Postului care are ca scop îmbogățirea spirituală a celor care se pregătesc pentru trăirea deplină a sărbătorii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru ca bucuria și binecuvântarea să fie depline, credincioșii s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, grabnic ajutător și mare făcător de minuni, aflate în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință” a așezământului monahal.

Slujba a fost transmisă LIVE pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Cu ajutorul Preamilostivului Dumnezeu, Taina Sfântului Maslu de obște va fi săvârșită de ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și în după-amiaza Duminicii Floriilor, pe 9 aprilie 2023, pentru a încununa bucuria slăvitului praznic al Intrării Domnului în Ierusalim.

Irina Ursachi