Hirotesii întru duhovnic la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Treisprezece clerici din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au primit astăzi, 7 martie 2024, hirotesia întru duhovnic, prin rostirea de către arhiereu a rugăciunilor de binecuvântare. Slujba a fost săvârşită de către întâistătătorul eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, în Paraclisul Reşedinţei Arhiepiscopale, locaș care adăpostește în această perioadă cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni, cunoscut pentru dragostea și mângâierea pe care le oferă celor care îi înalță rugăciuni cu evlavie.

La eveniment au luat parte pr. Dimitrie Horga, consilier eparhial în cadrul Sectorului Administrativ-Bisericesc, arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, precum și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

În cuvântul de învăţătură rostit la final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a felicitat pe tinerii duhovnici pentru promovarea examenului și i-a îndemnat pe aceștia ca în misiunea care le este încredințată să fie precum tatăl amintit de Sfânta Evanghelie în duminca ce tocmai a trecut.

„Vă felicităm, părinților, mai întâi pentru că ați reușit să luați examenul de duhovnicie. A fost o comisie serioasă, cu oameni duhovnicești, și vă felicităm că ați biruit acest examen. Recomandarea mea ar fi ca în slujirea de duhovnici să vă comportați ca niște părinți. În sprijinul și în ușurarea lucrării duhovnicești am alcătuit acest îndreptar de spovedanie care nu exclude celelalte îndreptare de spovedanie. Fiți asemenea părintelui din Pilda Fiului risipitor. Și faceți în așa fel încât să vă primiți fiii duhovnicești ca niște părinți, iar canonul rânduit să fie făcut de cei care îl primesc cu drag, ca o recunoaștere a iertării voastre.”

Preoții care au fost hirotesiți întru duhovnic au primit din partea Înaltpreasfinției Sale câte un Moltifelnic, o cruce de binecuvântare și un exemplar al cărții „Îndreptar de spovedanie. 86 de tipologii”, volum semnat de Părintele Arhiepiscop, care „oferă posibilitatea duhovnicilor, mai ales celor tineri, să facă o radiografie pertinentă și completă celor care vin să se spovedească și care doresc să împlinească Taina Mărturisirii cu seriozitate”.

Luni, 4 martie 2024, în Sala Gherasim Putneanul a Centrului Eparhial Suceava, a avut loc interviul pentru hirotesia întru duhovnic pentru 13 clerici din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Din comisia examenului de duhovnicie organizat de Sectorul Administrativ-Bisericesc și de Sectorul Educațional-Teologic, prezidată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au făcut parte pr. Dimitrie Horga, consilier al Sectorului Administrativ-Bisericesc, pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, arhim. Vartolomeu Chira și protoiereii pr. Ionel Doru Budeanu, pr. Ionel Constantin Maloș și pr. Adrian Dulgheriu.

Irina Ursachi