Galeria celor 200 de Biblii, de Ziua Bibliei

În cea de-a doua ediție a Forumului național și laborator de învățare alternativă pentru copii și tineret BIBLIAteca, de Ziua Bibliei, cei peste 200 de participanți la lucrări au realizat și „Galeria celor 200 de Biblii”,  împărtășind experiența de învățare din timpul atelierelor catehetice și de scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu.

Forumul face parte din programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă „Biblia călătoare și sfințitoare”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea IPS Calinic, iar participanții – copii și tineri, profesori și preoți, bibliotecari, profesori-documentariști, coordonatori de centre catehetice și centre de tineret, voluntari – au fost delegați ai echipajelor înscrise, până la această dată, în program.

Evenimentul s-a dovedit a fi un laborator de învățare alternativă, colaborativă, în care echipajele au prezentat proiectele proprii, stadiul în care se află cu redactarea scrisorii-fluviu, impactul inițiativelor lor la nivel parohial și regional, testimoniale și idei de multiplicare a activităților catehetice.  Fiecare intervenție a reconfirmat nevoia de a le oferi copiilor și tinerilor noi și noi contexte de învățare, de experimentare a bucuriei lecturii textelor cu valențe educative înalte, de împrietenire cu valorile netrecătoare ale Bisericii noastre, ale acestui neam.

A fost considerat semnificativ impactul programului național „Biblia călătoare și sfințitoare”: participă la activități în program, până la această dată, peste 3100 de  copii și tineri, în 92 de proiecte proprii – din tot atâtea comunități școlare/parohiale – din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Cluj,  Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea, din municipiul București și din județul-inițiator și gazdă-Suceava.

Cum mărturisesc copiii și tinerii bucuria de a (re)descoperi și dintr-o perspectivă atât de creativă și novativă Biblia?

Biblia: Bunătate, Iubire, Binecuvântare, Lauda lui Dumnezeu, Implicare, Empatie.” (Evelina P.); „Cuvântul lui Dumnezeu îmbrăcat în cuvinte omenești; calea spre Dumnezeu deschisă tuturor oamenilor.” (Irina T.); „harta care ne ajută să ajungem la Dumnezeu și care ne dă răspunsul la toate întrebările noastre” (Iustina M.); „o oglindire efemeră a frumuseții și splendorii divine netrecătoare” (Ioan O.); „un dar minunat de la Dumnezeu; lumină, îndrumare și sfaturi bune în vremuri întunecate” (Magda V.); „un mijloc sfânt de comunicare între Dumnezeu și fiii Săi” (Elisa P.).

„Biblia e, deopotrivă, iubire și bucurie. În Evanghelii, îndemnul „bucurați-vă!” se regăsește de 365 de ori. Cu alte cuvinte, fiecare zi dăruită de Dumnezeu ne e un nou prilej de bucurie. Doar iubind și împlinind Cuvântul, poți fi fericit. În Biblie, mesajul lui Dumnezeu este: „pentru că vă iubesc”.” (Maria Z.)

„Nu este numai o carte. Biblia este oglinda sufletului. Ea este dincolo de spațiul material, fiind însuși mesajul lui Dumnezeu pentru noi; un fluviu de înțelepciune, pe care ar trebui să-l urmăm de-a lungul vieții noastre. Pentru mine, e locul în care găsesc toate răspunsurile, e începutul și sfârșitul.” (Alexia T.)

În perioada următoare,  vor fi expediate  kituri educațional-catehetice către echipele care au desfășurat activități și au trimis către organizatori produsul educațional al atelierelor, respectiv scrisoarea-fluviu.

Fiecare echipaj va primi câte 10 exemplare din Noul Testament cu Psalmii, Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, icoana sfântului ocrotitor al Sucevei, iconițe, semne de carte și cărți cu conținut moral-religios pentru copii și tineret.

Prinde contur și galeria Locuri luate la pas de „Biblia călătoare și sfințitoare”, o secțiune a programului, cu o puternică amprentă interculturală, în care echipajele înscriu un produs cultural/spiritual/tradițional simbolic, reprezentativ pentru zona culturală, etnografică sau spirituală din care provin.

„Numărul impresionant de echipaje înscrise în concurs, distribuția geografică a participanților, calitatea scrisorilor-fluviu, implicarea participanților la lucrările forumului, precum și calitatea dialogului pe marginea temei centrale de dezbatere, Biblia, sunt tot atâtea îndreptățiri pentru noi de a crede că în școlile noastre sunt mulți, foarte mulți copii și tineri minunați, pentru care performanța școlară și calitatea morală reprezintă un adevărat mod de viață.

Ni s-au alăturat, până acum, în program echipaje din 30 de județe și din municipiul București. Reiterăm invitația de a ni se alătura și echipaje din județele Buzău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Olt, Teleorman, Tulcea și Vâlcea, astfel încât, de Ziua Culturii Naționale, la evenimentul final de celebrare, să putem spune că „Biblia călătoare și sfințitoare” a luat la pas fiecare parte de țară.” (Daniela Ceredeev, coordonator de program)

Înscrierile  în program continuă, iar regulamentul și formularul de înscriere pot fi accesate aici: https://forms.gle/SrSWkz7xcyqDMthHA

Irina Ursachi