„Apropie-te de Mântuitorul cu mirodeniile iubirii curate, ale pocăinței și ale recunoștinței, și, crezând, Cel Răstignit și Înviat ți Se va descoperi Ție.” a fost îndemnul așezat în inimile celor care și-au îndreptat pașii spre Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, pentru a se întâlni cu Dumnezeu în rugăciune euharistică, de arhipăstorul Bisericii din eparhia ce îl are drept ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou. Totodată, prin ultimul punct al Decalogului alcătuit pentru această zi a reamintit fiecăruia dintre cei prezenți ținta vieții creștine și făgăduința la care au fost chemați prin Taina Sfântului Botez: „Fii martor al Învierii prin viața ta și purtător de veșnicie prin credință, nădejde și iubire, și astfel îți vei transfigura viața.”
Sub razele blânde ale soarelui de mai, în prima duminică a lunii numită popular Florar, 4 mai 2025, zi pe care Biserica Ortodoxă a afierosit-o celor dintâi mărturisitoare ale Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfintele Femei Mironosițe, și, prin extensie, tuturor femeilor creștine, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul amenajat sub streașina Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată într-un amplu proces de restaurare. Alături de slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, din soborul slujitor a făcut parte și arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ca de fiecare dată, răspunsurile liturgice la ecteniile și rugăciunile înălțate către Dumnezeu au fost oferite de Corala Mixtă aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, originar din Trapezunt, dirijor fiind pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de către arhim. Galaction Dominte, stareț al Mănăstirii Botoș, aflată în apropiere de Vatra Dornei, pe raza Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Preacuviosul Părinte a început prin punctarea unui adevăr fundamental: Sărbătoarea Sfintelor Paști este „izvor al propriei noastre Învieri, minunea care ne dă sensul cel mai adânc al credinței noastre, așa cum frumos remarca Sfântul Părinte Dumitru Stăniloae”.
Mergând pe firul relatării consemnate în paginile Sfintei Evanghelii, părintele arhimandrit a explicat înțelesul duhovnicesc al momentului când femeilor care purtau mir de bună mireasmă pentru Mântuitorul Iisus Hristos li s-a descoperit taina Învierii, demonstrându-se astfel că Dumnezeu Se arată tuturor celor care Îl caută cu credință.
„Vorbind astăzi despre femeile mironosițe, trebuie să subliniem că însemnătatea lor în istoria morții și a învierii lui Iisus nu vine doar din faptul că purtau cu ele miruri, îngrijindu-se astfel de trupul mort și îngropat al Domnului Hristos. Nu mirurile le caracterizează, ci altă trăsătură le definește personalitatea. Curajul lor, izvorât din dragostea, din atașamentul și fidelitatea față de Iisus, învățătorul lor, și, apoi, locul de excepție pe care El, Mântuitorul, l-a conferit lor în primele ceasuri de după învierea Sa. Ele sunt primele care s-au vrednicit de vederea lui Hristos cel înviat și primele cărora Cel înviat le-a vorbit. Aceste femei purtătoare de mir au devenit mărturisitoare curajoase ale învierii Domnului înaintea apostolilor.”
Punctând faptul că nimeni, nici apostolii, nici mironosițele, nu au dat crezare cuvintelor Domnului că a treia zi va învia din morți, drept dovadă faptul că primii s-au ascuns, iar cele din urmă erau mai degrabă preocupate de cine le va răsturna piatra mormântului pentru a intra și a împlini ritualul îmbălsămării, preacuviosul părinte a atras atenția asupra propriilor noastre frământări duhovnicești: „Deseori și noi suntem precum odinioară mironosițele, ale căror gânduri erau ațintite asupra unei pietre. Deși Iisus înviase, precum le făgăduise, și mormântul Lui era gol, și noi rămânem cu mintea poticnită în pietrele acestei lumi, de obstacolele pe care le întâmpinăm, uitând că învierea lui Hristos ne eliberează de orice grijă și de orice teamă.”
În încheiere, pentru ca textul evanghelic să aibă rod bun în sufletul credincioșilor, starețul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Botoș a revenit la cea mai puternică nevoie a omului – foamea de sens, care poate contracara vidul existențial al lumii de astăzi prin găsirea unei rațiuni mai înalte a existenței. Pentru a ne astâmpăra acest dor neostenit către altceva, este nevoie însă de onestitate în căutare: „Ce căutăm? Sau pe Cine căutăm? (…) Noi, pe Dumnezeul cel viu, nu doar un răstignit. Pe El, pentru că în noi Dumnezeu a pus dorința de a tinde spre El, iar Hristos Se face drum, țintă și însoțitor al omului spre desăvârșire. Așadar, căutărilor noastre li s-a dat un răspuns în dimineața Învierii.”
Întâistătătorul eparhiei Sucevei și Rădăuților i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învățătură, amintind că cei care doresc să își lărgească și mai mult orizontul cunoștințelor pot lectura predica pe care a alcătuit-o la această duminică. Postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și intitulat Mironosițele – primele mărturisitoare ale Învierii lui Hristos, cuvântul exegetic al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic prilejuiește o prezentare succintă a evoluției statutului femeii în Vechiul, respectiv Noul Testament, dar și în istoria Bisericii, punctând că fără Hristos – Care Se naşte şi Care învie din morţi – cinstirea femeii în lumea de astăzi rămâne fără motivaţie teologică, Mântuitorul fiind Cel Care a ajutat femeia să-şi descopere şi să-şi împlinească vocaţia. De asemenea, sunt menționate câteva dintre cele mai cunoscute sfinte și evlavioase femei care, fie prin naşterea şi creşterea de prunci, fie prin virtuțile cu care și-au împodobit viața, au contribuit la extinderea Împărăţiei lui Dumnezeu.
Părintele Arhiepiscop Calinic le-a felicitat pe toate femeile creștine, întrucât în această zi sunt sărbătorite cele care se nevoiesc în împlinirea voii Lui Dumnezeu, precizând că, trecând pe la racla cu cinstitele moaște ale odorului de mare preț al Sucevei, Marele Mucenic Ioan, vor primi o iconiță cu reprezentarea Sfintelor Femei, având pe spate imprimat troparul prin care este lăudată dragostea și râvna lor.
Apoi, Întâistătătorul ținutului ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou a lecturat Decalogul la Duminica a III-a după Paști, un moment devenit tradiție în fiecare duminică și sărbătoare de aproape un an de zile. Având ca punct de plecare textul evanghelic citit în această zi, ce surprinde dragostea neclintită și statornicia în credință a femeilor ce L-au însoțit pe Mântuitorul atât în Pătimire, cât și după punerea Sa în mormânt, arătându-le apostolilor adevărata măsură a iubirii, îndemnurile Decalogului scot în evidență mai multe modalități prin care fiecare credincios poate urma exemplul râvnitoarelor mironosițe, devenind martor și mărturisitor al Învierii Domnului Iisus Hristos prin credința și faptele sale.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit apoi rugăciuni de dezlegare şi pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, iar la final toți cei care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui moaște se află în paraclisul mănăstirii ctitorite de Bogdan al III-lea și Ștefăniță Vodă, au fost binecuvântați și prin stropirea cu apă sfințită.
Cu prilejul Duminicii Mironosițelor, Înaltpreasfinția Sa a alcătuit de altfel și un Decalog al femeii creștine prin care subliniază importanța rolului femeilor iubitoare de Hristos în viața și în misiunea Bisericii și a familiei.