Festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe

Ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, 8 aprilie 2023, a fost prilej de aleasă bucurie pentru participanții la Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, desfășurată anul acesta, în premieră, la Suceava.

În sâmbăta dinaintea Săptămânii Patimilor a Postului Mare, numită și Sâmbăta învierii lui Lazăr, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit una dintre ultimele minuni din viața Sa pământească, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava a avut loc ceremonia de premiere a etapei finale a competiției găzduite de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.

Momentul festiv organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților,  a urmărit să îi răsplătească pe toți cei care s-au ostenit să împărtășească, prin rezolvarea subiectelor de concurs, din lumina Cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos. După ce vineri tinerii au participat la proba scrisă și au mers în pelerinaj la câteva mănăstiri bucovinene, ziua de sâmbătă a continuat să aducă zâmbete pe chipurile oaspeților veniți în Cetatea Sucevei ocrotită de sute de ani de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Alături de loturile olimpice formate din elevii seminariilor și liceelor teologice și însoțitorii acestora, la eveniment au luat parte delegați ai Ministerului Educației și ai Patriarhiei Române, invitați speciali, membri ai Comisiei Centrale a olimpiadei și reprezentanți ai colectivului de organizare, precum și clerici ai Centrului Eparhial Suceava.

Ceremonia de premiere a debutat cu un moment artistic deosebit, susținut de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, sub bagheta dirijorală a părintelui profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu care, în aproape 20 de activitate, a reușit să obțină, alături de elevii seminariști, premii importante la nivel național și internațional, concertând pe renumite scene din Europa. Pentru a marca Anul cultural Ciprian Porumbescu, din repertoriu au făcut parte și compoziții ale geniului Baladei românești.

Evenimentul a continuat cu cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să păstreze vie lumina și amintirea acestei ediții desfășurate la Suceava, subliniind că acești tineri olimpici sunt Duhul primăvăratic al Bisericii lui Hristos.

Totodată, Preasfinția Sa a transmis gândul de prețuire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru râvna de a cunoaște și pătrunde tainele teologiei creștine.

Au urmat discursurile invitaților, între care conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru religie în Ministerul Educației, prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, și pr. Constantin Andrei, inspector în cadrul Sectorului Teologic Educațional al Patriarhiei Române.

Au fost apoi oferite premiile din partea Ministerului Educației pentru participanții clasați pe primele trei locuri în clasament, precum și pentru cele patru mențiuni, pentru fiecare dintre disciplinele competiției: Studiul biblic al Vechiului TestamentStudiul biblic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Dogmatică Ortodoxă. Rezultatele au fost anunțate de conf. univ. dr. Vasile Timiș, iar diplomele au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

În urma deliberării Comisiei Centrale, compusă din reprezentanți ai Ministerului Educației, profesori universitari de teologie, inspectori de specialitate din cadrul inspectoratelor școlare județene, directori și profesori de teologie de la seminariile și liceele teologice din țară, premiile I au ajuns la Seminarul Teologic Ortodox București (clasa a IX-a), la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava (clasa a X-a), la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași și la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț (clasa a XI-a), precum și la Seminarul Teologic Ortodox Arad (clasa a XII-a).

A urmat un alt moment special, în premieră pentru Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe. Astfel, au fost oferite, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, diploma și medalia Anului omagial și comemorativ. Pr. Constantin Andrei, inspector în cadrul Sectorului Teologic Educațional al Patriarhiei Române, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel și a oferit tinerilor care au obținut premiile I, II și III cărți, precum și diploma și medalia Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești și a Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

Festivitatea, moderată de prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, s-a încheiat cu momentul mult așteptat al premierii performanțelor celor aproape 100 de participanți. Toate loturile olimpice și însoțitorii acestora au primit pachete cu cărți și produse de colportaj din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și din partea Mănăstirilor Putna, Sihăstria Putnei, Dragomirna, Cămârzani și Voroneț.

Nu în ultimul rând, au fost aduse mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului, între care comisia de organizare a olimpiadei, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, condus de arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, precum și Sectorul Educațional Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, reprezentat de arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial.

Pentru a încununa bucuria acestor zile, duminică, 9 aprilie, oaspeții vor putea participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, slujbă săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, precum și la Taina Sfântului Maslu de obște, slujbă oficiată de cei doi ierarhi ai eparhiei începând cu ora 16:00.

Competiția care s-a desfășurat în Cetatea Sucevei în perioada 6-9 aprilie 2023 este organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” și cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Irina Ursachi