Emoție și culoare – „Sub ocrotirea Sfântului Ierarh Leontie – învățător și învățăcei”

În după-amiaza zilei de duminică, 30 iunie 2024, numeroasa familie a Așezământului de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți a organizat la Muzeul Mănăstirii Bogdana vernisajul expoziției de pictură „Sub ocrotirea Sfântului Ierarh Leontie – învățător și învățăcei” în cadrul căreia au fost prezentate picturi în acuarelă realizate de generațiile care au trecut pragul Atelierului de pictură „Vasile Popescu”. Astfel, îndrumătorul și coordonatorul acestui proiect, domnul Vasile Popescu, i-a premiat pe cei dintâi învățăcei ai săi în ale mânuirii pensonului și acuarelei, în ajunul prăznuirii liturgice a celui care a binecuvântat cu moaștele sale cel mai vechi locaș de cult din Moldova, dăltuit în piatră, care a rezistat vitregiilor timpului.

Sărbătoarea artelor de la Mănăstirea Bogdana a fost completată cu lansarea volumului de haiku „Efemeride” a doctorului Adrian Nicolae Popescu, cel care asigură asistența medicală pentru toți viețuitorii așezământului. Volumul este ilustrat de pictorul Vasile Popescu și a apărut la Editura „Știință, cultură și artă” din Mediaș, în anul 2020, și surprinde în formule concentrate experiențe de viață, trăiri lăuntrice, împliniri și speranțe.

Între cei care au simțit emoția transmisă prin operele de artă și prin versurile medicului-poet s-au numărat arhim. Iustin Tănase, consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală și director al Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, stavrofora Ecaterina Lichi, stareța Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Rădăuți și cea care împlinește rolul binecuvântat de mamă și de psiholog al Centrului, arhim. Irineu Lichi, stareț al Mănăstirii Bogdana și gazda evenimentului, precum și numeroși profesori și iubitori de poezie și de frumos așternut în culoare.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi