Duminica Înfricoșătoarei Judecăți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Cea de-a treia duminică a Triodului, închinată aducerii aminte de Înfricoşătoarea Judecată, a fost prilej de urcuș duhovnicesc prin împreună rugăciune la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Catedrală Arhiepiscopală, credincioșii fiind chemați să se pregătească în această perioadă, să se cerceteze pe sine cu mai multă atenție, pentru a-și primeni sufletul și a-L primi pe Hristos Cel răstignit și înviat înlăuntrul lor, așezându-L pe tronul inimii lor.

În mijlocul credincioșilor și al obștii monahale s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și slujitori ai mănăstirii și ai Catedralei Arhiepiscopale.

În cadrul slujbei, diaconul Ilie Paicu a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Iacobeni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

În momentul împărtășirii clericilor, arhim. Paraschiv Dabija a dat citire cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cuprins în cea mai recentă apariție a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, broșura „Omul dincolo de moarte”.

Textul aduce în atenție aspecte despre parcursul sufletului omului după moarte și subliniază importanța rugăciunilor înălțate de cei rămași pentru izbăvirea celor care au început drumul către veșnicie, acestea fiind dovada iubirii absolute pentru aproapele. De asemenea, a fost evidențiat faptul că legătura dintre cei din lumea aceasta și cei plecați nu este înfrântă de moarte, dragostea fiind cea care nu cunoaște sfârșit.

„Este o datorie sfântă a fiecărui creştin să păstreze comuniunea cu cei morţi în Hristos. Prin pomenirea celor adormiţi, fie la trei sau nouă zile, fie la trei sau şase săptămâni, fie la trei, şase ori nouă luni, fie în fiecare an până la şapte ani, realizăm o comuniune a Bisericii luptătoare cu Biserica biruitoare, cu cei care întru fericită adormire au încheiat călătoria acestei lumi. De altfel, pomenirea morţilor probează iubirea fiecăruia faţă de semeni. (…) Morții nu sunt uitaţi, ci ei sunt pomeniţi la fiecare Sfântă Liturghie, iar sâmbăta, îndeosebi, se săvârşesc Parastase, de multe ori însoţite de Sfânta Liturghie, prin care Dumnezeu este rugat să le dăruiască celor morți fericirea cea veşnică. Aceste pomeniri sunt dovada dragostei care nu-i uită pe cei care nu mai sunt printre noi şi care trece dincolo de pragul mormântului. Dragostea este mai puternică decât moartea și acoperă mulțime de păcate (1 Petru 4, 8). Dragostea forează veşnicia!”

Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre textul lucrării cu privire la drumul sufletului dincolo de moarte, explicând cum a luat naștere ideea împărtășirii cuvintelor despre călătoria noastră imediat după trecerea în lumea cealaltă. „Această broșură am gândit-o pe vremea când am lucrat la prima teză de doctorat, intitulată Tanatologia în proiecțiile sale teologice, filosofice și științifice. Dorința mea a fost ca mai întâi să mă lămuresc pe mine însumi cu privire la acest drum al sufletului dincolo de moarte și apoi, prin scrisul meu, să îi lămuresc pe cei care o vor citi și o vor parcurge. Am făcut vorbire în interiorul textului despre ce se întâmplă cu sufletul omului până în a patruzecea zi când are loc Judecata particulară, când vor fi judecate păcatele omului, pentru că la Judecata de obște, la care s-a referit Evanghelia de astăzi, vor fi judecate urmările păcatului săvârșit. Am încercat să aduc în atenția cititorului și locul unde se va face Judecata, desigur, stabilit pe baza scrierilor autorilor Sfintei Scripturi.”

Totodată, ierarhul a amintit faptul că tânărul care a primit în această zi harul preoției s-a remarcat printr-o activitate deosebită, fiind olimpic, șef de promoție și cel care a obținut cea mai mare notă la examenul de capacitate preoțească și la concursul de dosare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească și i-a stropit pe cei prezenți cu apă sfințită.

Ca de fiecare dată, numeroși credincioși au venit să se bucure de binecuvântarea arhierească și să înalțe rugăciuni la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, grabnic ajutător și mare făcător de minuni, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – mănăstirea celui dintâi sfânt ocrotitor al Moldovei.

Irina Ursachi