Duminica a XVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

„Lăsați-vă prinși în năvodul iubirii lui Hristos!” – acesta a fost îndemnul pe care l-au primit astăzi, 24 septembrie 2023, pelerinii aflați la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, când în bisericile ortodoxe se lecturează fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la pescuirea minunată, minune asupra naturii săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic. Între preoții și diaconii prezenți s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, cor care împodobește în mod deosebit slujbele săvârșite în fiecare duminică la mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

Cuvântul de învățătură despre Pescuirea minunată care a avut loc pe Lacul Ghenizaret (Marea Galileei), relatată de Sfântul Evanghelist Luca, a fost rostit la finalul slujbei de către protos. Gherasim Soca de la Mănăstirea Putna.

Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și le-a vorbit celor prezenți despre cele două pescuiri minunate care au coincis cu debutul și finalul activității Mântuitorului Iisus Hristos, amintind despre lucrarea „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură”, în care oferă o perspectivă largă și o exegeză extinsă a acestor lucrări minunate prezente în paginile Vechiului și Noului Testament.

„Despre minuni am scris o carte, majoritatea cunoașteți acest lucru, în care am făcut vorbire nu doar despre minunile din Noul Testament, ci am abordat și minunile din Vechiul Testament. Minunea de astăzi face parte din categoria minunilor săvârșite de Mântuitorul asupra naturii. Mântuitorul a făcut minuni asupra Lui Însuși, asupra naturii, asupra persoanelor. Numai că minunile în foarte puține cazuri erau rezultatul sau rodul unor lucrări ale lui Dumnezeu, prin care Dumnezeu să-și reveleze Dumnezeirea Sa; majoritatea minunilor au fost săvârșite în cazul persoanelor de Mântuitorul pe fondul voinței sau al credinței acelor persoane. Așa cum spuneam, în foarte puține cazuri se săvârșeau minuni asupra persoanelor prin care, cum ni se spun în cazul orbului, nici el nu a păcătuit și nici părinții lui, ci pentru ca prin el să se arate în lume lucrările lui Dumnezeu. Sunt în Scriptura Noului Testament două pescuiri minunate. Prima revelează Biserica de la începutul veacului în lucrarea ei, iar ultima minune a pescuirii minunate, de după Înviere, vrea să arate sau ne prezintă Biserica de la sfârșitul veacului.”

De asemenea, le-a amintit celor prezenți că, dacă doresc să aprofundeze mesajul pericopei evanghelice rânduite pentru această zi, pot regăsi pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților exegeza sa, „Lăsați-vă prinși în năvodul iubirii lui Hristos!”, urmarea acestui îndemn garantând dobândirea mântuirii și a vieții veșnice.

Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.

Ca de fiecare dată, credincioșii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.

Irina Ursachi