Duminica a XV-a după Rusalii la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

„Cea mai mare poruncă din Lege”, numită și Porunca iubirii, „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din toată puterea ta”, și „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.”, regăsite în textul Evangheliei după Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (22, 37-39), au aflat ecou în inimile credincioșilor prezenți astăzi, 4 februarie 2024, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, mănăstire care se bucură de binecuvântarea cinstitelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

În Duminica a XV-a după Pogorârea Sfântului Duh, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită pe scena amenajată în curtea așezământului monahal de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, clerici ai Centrului Eparhial Suceava, pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic, pr. Ciprian Constantin Blaga, consilier în cadrul Sectorului Editură și Tipografie, precum și slujitori ai mănăstirii, alături de starețul acesteia, arhim. Serafim Grigoraș.

Ca de fiecare dată, Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, dirijată de pr. Lucian – Ionuț Tablan Popescu, a adus bucurie duhovnicească prin răspunsurile liturgice oferite în cadrul slujbei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de către pr. Viorel Ilișoi, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” Gura Humorului. Sfinția Sa a explicat înțelesul duhovnicesc al textului biblic în care este consemnat dialogul dintre învățătorul de lege și Mântuitorul Iisus Hristos Care reiterează Evanghelia iubirii.

La final, Preasfinția Sa le-a mulțumit tuturor celor care s-au alăturat în rugăciune și a transmis gândul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită, nu înainte ca Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul să citească, alături de slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, rugăciunile pentru dezlegare și pentru sănătate.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, ca unul dintre cei care în viața sa pământească a împlinit în mod deplin porunca iubirii aproapelui, oferă și astăzi ajutor, alinare și mângâiere tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.

Irina Ursachi