Duminica a VIII-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Duminica în care se lecturează fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la înmulțirea pâinilor, minune săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos și consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru obștea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, precum și pentru toți cei prezenți la ctitoria voievodală care adăpostește cinstitele moaște ale celui mai iubit sfânt al Moldovei și Bucovinei.

În mijlocul lor, în Duminica a VIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, și slujitori ai sfântului locaș cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, și „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Ca de fiecare dată, cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Ioan ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul slujbei de către pr. Alexandru Cojocari, de la Parohia „Sfântul Nicolae” – Vama, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfinția sa a subliniat faptul că Dumnezeu se îngrijește de hrana sufletului și a trupului prin darurile și binecuvântările pe care le revarsă asupra tuturor. Mântuitorul ne îndeamnă să purtăm mai întâi grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor, hrănindu-l cu darurile duhovnicești ale lui Dumnezeu, precum Sfânta Împărtășanie cu Trupul și Sângele Lui.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învățătură, soborului slujitor, coralei și credincioșilor prezenți pentru împreuna rugăciune, transmițând totodată gândul de prețuire și de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a anunțat faptul că duminica viitoare, 6 august 2023, după slujba din ziua slăvitului Praznic al Schimbării la Față a Domnului, începând cu ora 17:00, va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, de către cei doi ierarhi ai eparhiei, împreună cu un sobor de preoți, pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.

După citirea rugăciunilor de dezlegare, Preasfinția Sa i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui moaște se află acum în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

Irina Ursachi