Duminica a VII-a după Paști la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

În Duminica a șaptea după Paști, 5 iunie 2022, când Biserica îi prăznuiește liturgic pe cei 318 Sfinți Părinţi participanți la Sinodul I Ecumenic din anul 325, Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă Sfântul Ioan cel Nou, dirijată de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

În dimineața zilei, racla în care sunt păstrate moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă din Biserica „Sfântul Gheorghe” și așezată pe un baldachin în incinta așezământului monahal. Astfel, credincioșii ce în mod obișnuit participă cu multă dragoste la slujbele săvârșite la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, dar și pelerinii aflați în trecere s-au putut închina moaștelor ocrotitorului Cetății Sucevei, participând totodată în rugăciune și în duh la Sfânta Liturghie arhierească oficiată la altarul de vară din curtea mănăstirii.

La momentul potrivit, din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Preacucernicul arhidiacon lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial, a ţinut cuvântul de învăţătură. În cuvântul său, părintele arhidiacon Vasile M. Demciuc a menționat că în aceste zile Suceava a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare, rememorând una dintre cele mai mari minuni ale Sfântului Ioan cel Nou, petrecută acum 400 de ani, pe 2 iunie 1622. Atunci, încercând cazacii zaporojeni să jefuiască Suceava, prin mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan s-a pornit o ploaie atât de aprigă încât tătarii au renunțat la asediul cetății.

Părintele arhidiacon Vasile M. Demciuc și-a continuat cuvântul cu o scurtă incursiune în istoria Bisericii, aducând în atenție evenimentele din anul 325, când Sfinții Părinți au combătut în cadrul celui dintâi Sinod Ecumenic, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare la Niceea, învățăturile greșite ale preotului Arie din Alexandria. Cei 318 Sfinți Părinți participanți au formulat învățătura de credință despre Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, deoființă cu Tatăl al Cărui Fiu Unul-Născut este.

În încheierea cuvântului de învățătură a subliniat faptul că această duminică este o pregătire pentru marea sărbătoare ce urmează, și anume Pogorârea Sfântului Duh, zi care marchează întemeierea Bisericii Creștine. Potrivit făgăduinței Mântuitorului Iisus Hristos de a trimite pe Mângâietorul, Duhul Adevărului, Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, trimis de către Dumnezeu Tatăl împreună cu Dumnezeu Fiul, Cel înălţat la ceruri, ca să se adune laolaltă în iubirea Preasfintei Treimi persoane diferite din neamuri diferite și din locuri diferite, unite între ele prin credința comună în Iisus Hristos și prin harul Duhului Sfânt, aşa cum explică Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României importanța acestui moment.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit rugăciuni de binecuvântare și de dezlegare, mulţumind tuturor credincioșilor care au împodobit prin prezenţa lor ceasul de rugăciune închinat Multmilostivului Dumnezeu.

Foto credit: Cristi Turculeț