Duminica a VI-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Momente de împreună rugăciune și aleasă trăire duhovnicească au încununat cea de-a șasea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 16 iulie 2023, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat fragmentul Sfintei Evanghelii despre Vindecarea slăbănogului din Capernaum, minune săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.

În mijlocul credincioșilor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-a aflat cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta ansamblului arhiepiscopal, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, precum și din slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, iar la momentul rânduit, diaconul Alexandru Chira a fost hirotonit întru preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou”.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Claudiu Vasile Miroș de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Municipiul Rădăuți. Sfinția sa le-a vorbit credincioșilor despre rolul celor patru prieteni care i-au fost alături slăbănogului din Capernaum, precum și despre iertarea și vindecarea dăruite acestuia de Iisus Hristos.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și i-a felicitat pe membrii Coralei „Ciprian Porumbescu” pentru medaliile obținute la cea mai mare competiție din lume dedicată muzicii corale, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. Deși în componența coralei mixte care poartă numele geniului Baladei românești există membri din mai multe orașe ale țării, ca Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Cluj, Oradea, dar și din Republica Moldova, majoritatea acestora se regăsesc și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. În cadrul acestui concurs mondial, interpretarea extraordinară și tehnica deosebită demonstrate de membrii coralei au adus două medalii de aur țării noastre, la categoriile „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”.

Totodată, Părintele Arhiepiscop a subliniat faptul că părintele Alexandru Chira, numit pe seama Catedralei Arhiepiscopale, va fi rânduit pentru Schitul „Mânăstioara”, așezământ care cunoaște în prezent o perioadă înfloritoare, prin lucrările de restaurare și conservare ale acestui patrimoniu cultural cu o valoare deosebită, dar și prin cele de construcție și amenajare ale ansamblului monastic.

Reînființarea schitului de călugări „Mănăstioara” – Udești și așezarea acestuia sub ascultarea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost stabilită la data de 11 august 2021, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

„Să știți, iubiți credincioși, că s-au întors campionii coriști din Coreea, unde au câștigat două medalii de aur și, desigur, acum se pregătesc pentru altele. Așadar, felicităm Corala „Ciprian Porumbescu” și pe toți cei care fac parte din acest cor. În cadrul Sfintei Liturghii am hirotonit pe părintele diacon Alexandru în preot, pe seama Catedralei Arhiepiscopale, pentru Schitul Mănăstioara, un schit care a intrat în renovare; cunoașteți foarte bine istoria acelui așezământ, ridicat pe locul unde a fost decapitat Bogdan al Moldovei de către fratele său, Petru. Vă doresc, iubiți credincioși, să vă dea Dumnezeu o după amiază binecuvântată și vă felicit pe toți cei care sunteți campioni în lupta cu toate ofertele zilelor de astăzi.”

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, dar și pentru cei aflați în examene, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.

Ca de fiecare dată, pelerinii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.

Irina Ursachi