Dragostea părintească arătată de arhipăstorul nostru față de trei fii ai Bucovinei

În Duminica Ortodoxiei a anului mântuirii 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a conferit Ordinul Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității” domnului Gheorghe Cotos din comuna Straja, doamnei profesor institutor Viorica Hogaș din comuna Udești și domnului inginer Dumitru Parfene din municipiul Rădăuți.

Domnul Gheorghe Cotos din comuna Straja, în vârstă de 101 ani, a făcut parte  în cel de-al Doilea Război Mondial, din Regimentul 3 Grăniceri Cernăuți. Un creștin devotat Bisericii lui Hristos, ucenic al vrednicului de pomenire părinte Calinic Lupu de la Mănăstirea Putna și Sihăstria Neamț, a înfruntat greutățile vremii cu răbdare și rugăciune. Preotul paroh de la parohia Straja II, îl descrie ca fiind „un om al rugăciunii și al mărturisirii credinței strămoșești în timpuri grele”. Din anul 2021, domnul Gheorghe Cotos este cetățean de onoare al comunei Straja.

Doamna Viorica Hogaș din comuna Udești, a fost învățătoare, la fel ca tatăl ei. După cum mărturisește a făcut școala primară la Udești, patru ani, şi pe urmă a venit şi a făcut șase ani la Suceava, iar după ce a terminat școala, s-a întors acasă şi a ocupat postul de învățătoare. Soțul doamnei Viorica Hogaș a fost de asemenea învățător, însă cei doi nu au petrecut foarte mult timp împreună după nuntă, pentru că bărbatul a fost chemat pe front, ca să lupte în cel de-al Doilea Război Mondial, şi nu s-a mai întors acasă; a căzut la Cotul Donului trecând tancurile peste el. Viorica Hogaș mulțumește întotdeauna lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în decursul vieții și mai ales pentru vârsta frumoasă de 107 ani  pe care a împlinit-o recent.

Domnul Dumitru Parfene, originar din județul Vaslui, locuitor al municipiului Rădăuți din anii `50, ajuns la venerabila vârstă de 95 ani, a fost un destoinic inginer și director al Întreprinderii Metalurgice de Industrie Locală din Rădăuți, având în subordine peste 5000 de oameni. S-a dovedit a fi un mare filantrop în vremuri grele, riscând uneori libertatea, sprijinind în permanență mănăstirile din Bucovina. Domnul inginer Dumitru Parfene este cetățean de onoare al Municipiului Rădăuți din anul 2016 și un mare ctitor al Mănăstirii Putna, Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Mănăstirii Bogdana, Mănăstirii Sucevița s.a.

Văzând lucrarea plină de râvnă întru promovare dreptei credințe și cultivarea valorilor neamului strămoșesc, valori ce ne-au înveșnicit în patrimoniul cultural mondial, considerăm că prin aceste distincții conferite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ne exprimăm prețuirea muncii lor în vremuri care nu întotdeauna au fost prielnice pentru patrimoniul cultural religios al Bucovinei.

Ferice de cei care, urmând exemplul înaintașilor, poartă prin istorie bucuria Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pr. Constantin Oprea

Consilier cultural