Dragă Dumnezeu, spun da-n numele Tău!

cered

            Un webinar ca o duminică fără sfârșit, ne mărturisește una dintre participante că a fost sesiunea interactivă deschisă „Femeia de azi, de la starea de mir la starea de jertfă”, desfășurată în Duminica Femeilor Mironosițe, pentru a celebra deopotrivă  Ziua Internațională a Familiei, instituirea Duminicii Femeilor Creștine și a Duminicii Familiei Creștine în Biserica Ortodoxă Română.

            Dialogul, înfiripat la vremea vecerniei între peste 100 de participanți din județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Galați, Iași, Maramureș, Sălaj, Suceava și din municipiul București, a fost unul  al „gândurilor de  luat acasă, ca o carte mică de rugăciuni, pe care o iei cu tine peste tot și o răsfoiești/recitești când nu ți-e bine”.

            Invitatele, ,,femei mironosițe” ale zilelor noastre, au împărtășit povești din viața lor de acasă și întâmplări frumoase din lumea mare – devenită altfel „acasă”. Cuvintele graiului lor? Cuvinte în care se răstălmăcesc valori dintre cele care niciodată nu mor: familie, copii, părinți, iubire, credință, Biserică, evanghelie, neam, icoană, Cruce, rugăciune, nădejde, dragoste de țară, jertfă și jertfelnicie, iertare și statornicie, grijă, alinare, mângâiere, veșnicie.

            Ne-a mărturisit Maria, o mironosiță pe obrazul căreia nu se sting lacrimile care-i plâng încă pe cei așa de dragi ai ei – strămutați  mult prea curând în larma frumoasă a îngerilor, că ia cu sine „cartea aceasta de rugăciuni” și că o va folosi de fiecare dată spre a-și găsi alinare și putere. Ce-au scris „mironosițele” serii în ea?

            „Familia noastră, copiii și compania au crescut câteșitrele odată. Eram niște adolescenți de  lideri de companie și de părinți, iar copiii noștri au fost primii noștri învățători, pentru că împreună cu ei am învățat să ascultăm, să găsim soluții, să inovăm, să reușim și să ne bucurăm de toate acestea împreună.” – Măriuca Talpeș, cofondator Bitdefender, inițiatoarea Proiectului Merito de susținere a excelenței în   educație.

            „Inspirația și puterea vin din împreună-lucrare, dintr-o jertfă continuă la puterea a treia: cea din familie, cea din profesie („facultate”) și cea din parohie (comunitate).” – conf. univ. dr. Otilia Clipa, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Științele Educației.

            „Familia creștină este una deosebită, cu un alt tip de energie, cu un alt tip de explicații; din familia creștină vin bărbații puternici, vin femeile puternice și copiii puternici.” – lect. univ. dr. Oana Moșoiu,  Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, titular al cursurilor de Politici sociale pentru copil și familie și Pedagogie Socială.

            „Credința, arta și creația artistică sunt semne pe care ni le trimite Dumnezeu ca să ne reamintească necontenit cât ne iubește.” – Angelica Flutur,  artist muzical.

            „Dacă vrei să schimbi cu adevărat lumea începi prin a-ți iubi familia.” – Angela Zarojanu, președinte Asociația Șanse Egale, Valoare, Autoritate – SEVA, consilier local Suceava.

            „Mă gândesc mereu cu drag și recunoștință la mironosițele mele. Lungul șir de femei datorită cărora eu sunt ceea ce sunt. Cele dintâi:  bunica maternă (mama a șapte copii), bunica paternă (maică a 11 prunci), mama și nașa mea de botez, preoteasa satului nost’.” – Gabriela Teișanu, artist, etnolog, consultant artistic Artă populară la Centrul Cultural „Bucovina”.

            „Credința, preoții, Biserica sunt mâinile întinse atunci când sufletul este bântuit și apăsat de spaime, neliniște, suferințe, amărăciune, neîncredere, dezamăgire și frică.” – Comisar Șef de Poliție Liliana Orza, coord. Centrul Regional Suceava – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

            „Ma-ma. Mama. Mama! Ea e primul profesor al copilului. Vine apoi rândul Bisericii. Și-n scurtă vreme, mână-n mână cu ele, Școala!” –  prof. Elena-Manuela David, director al Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

            „M-am străduit mereu să-mi învăț copiii să fie râvnitori. Râvna pentru carte și pentru studiu, dar mai întâi de ele – râvna pentru Biserică. Să-i învăț să fie oameni demni, oameni drepți, oameni buni, iubitori și iertători. Să iubească așa cum trăiesc, fără să aștepte nimic în schimb.” – prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Alba.

            „Luptă-te, suflete! Luptă-te! Să înveți. Să reușești. Să-ți îndeplinești misiunea pe care o ai. Față de tine, față de Cer, față de ceilalți. Și nu uita că singura zi care ne aparține cu adevărat e cea de azi.” – prof. Tatiana Vîntur, inspector pentru Educație permanentă, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

            Iar Ioana Revnic, prof. dr. de la Liceul Pedagogic ,,Anastasia Popescu” București, creator de conținut pe www.bunatate.ro, a răspuns invitației noastre: „Spune-mi o poveste pentru suflet!”. Iar povestea a fost una cu rezonanță de clopoței de argint. O poveste despre copii și virtuți, despre curajul mărturisirii, despre „exploratorii de povești”, despre ateliere de scriere creativă și scriitori de cărți pentru copii, despre Sfântul Ioan-Casian și vrednica Evdochia, devenită clopotar. Pentru că da, răspunsul ei la această chemare de a vesti timpul lui Dumnezeu a fost da.

            Și ne-a mai povestit Ioana despre un copil din diaspora, care – aflat într-o tabără la Mănăstirea Putna – i-a scris lui Dumnezeu. Și i-a mărturisit și că așteaptă răspunsul Său. Iar fiecare dintre noi a simțit să răspundă: Dragă Dumnezeu, spun da-n numele Tău!

            (* Evenimentul a fost coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Proiectul Merito și Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților – Sectorul  Educațional-Teologic și Sectorul Comunicare, Media și Relații Publice, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.) 

 

prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, coordonator