Donez sânge pentru viață – retrospectiva anului 2021

Pe parcursul anului 2021, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Social-Filantropic, în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Sangvină Suceava și Fundația Umanitară Nord 2001 – Sânge pentru România, au organizat campanii săptămânale de donare de sânge.

Cu sprijinul Cabinetelor de Asistență Socială din cadrul fiecărui protopopiat din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu implicarea Părinților Protopopi și a celor 1200 de donatori voluntari din parohii și mănăstiri pe parcursul anului 2021 s-au recoltat 540 litrii de sânge.

Activitățile s-au realizat după un program bine stabilit, astfel încât să se poată respecta regulile impuse de autorități, la fiecare eveniment fiind prezenți voluntarii Fundației Umanitare Nord 2001 și voluntari din cadrul Protopopiatelor județului Suceava, care s-au ocupat de buna desfășurare a activităților, de aprovizionarea cu apă, ceai, cafea și produse alimentare necesare înainte și după actul medical desfășurat.

În contextul medical, social și epidemiologic actual și perioada dificilă și încercată prin care trece societatea românească și mondială, venim cu îndemnul de a participa la nobila acțiune de donare de sânge, în cadrul campaniilor pe care le vom organiza în anul 2022.

Toți cei care conștientizează valoarea actului donării de sânge cu scopul de a salva o viață sunt îndemnați să se adreseze părinților parohi sau biroului de asistență socială din cadrul protopopiatelor și să se alăture Campaniilor de donare de sânge.

Sângele se poate dona doar în Centrele de Transfuzii Sangvine, în general în cursul dimineții. Înainte de actul de donare, se realizează o scurtă anamneză a voluntarului, existând și câteva criterii de excludere temporară precum bolile infecțioase (gripă, infecții bacteriene), anemie, transfuzii, intervenție chirurgicală, vaccinări, sarcină, alăptare, tratamente dentare, consum de alcool, tatuaje în ultimele 6 luni, consum de medicamente în ultima lună. Limita de greutate a donatorilor este de 60kg la bărbați și 55 kg la femei și tensiunea arterială între 100 și 180 mmHg.

Un mesaj de mulțumire și apreciere transmitem tuturor voluntarilor implicați în activitățile desfășurate pe parcursul anului 2021 care au demonstrat că prin faptele lor generoase putem dezvolta o societate mai sănătoasă și mai solidară.