Cuvânt la vizita dlui Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministru al României

Excelența Voastră, Domnule Prim-Ministru al României,
Domnilor Miniștri, Domnilor Senatori, Domniile Voastre,

Fiți bineveniți în Bucovina, acest Athos românesc, statut pe care-l dă acestei părți a țării frumusețea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse în patrimoniul UNESCO.

De regulă, atunci când un demnitar de stat vizitează comunitățile eclesiale și sociale din țară, și nu numai, liderii spirituali și/sau politici din acele zone încearcă să aducă în atenția Excelenței sale parte dintre greutățile cu care se confruntă, cerându-i ajutorul în rezolvarea acestora.

De aceea, Vă rog să-mi permiteți să supun atenției Excelenței Voastre doar două dintre acestea:

  • Lipsa contribuțiilor pentru personalul neclerical; la nivel de arhiepiscopie sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care, din lipsă de fonduri, nu au cântăreți bisericești și nici personal deservent;
  • Lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal, pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața Bisericii și a comunităților din Bucovina.

Nu solicităm în această etapă restitutio in integrum a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care ar presupune 192.000 de hectare, deși ar fi un plus pentru lucrarea Bisericii, ci, pentru împlinirea dezideratului edificării ansamblului arhiepiscopal, ar fi nevoie de minimum 20 hectare.

De asemenea, Vă rugăm să susțineți în continuare lucrările de restaurare și consolidare a monumentelor UNESCO, de categorie A și B, care sunt în plină desfășurare, precum și cele de construire a așezămintelor eclesiale, socio-medicale și filantropice, atât de importante pentru semenii noștri.

Excelența Voastră, pentru că în purtarea crucii problemelor cu care ne confruntăm avem nevoie nu doar de un Simon din Cirene, ci de mai mulți, – de aici reiese și complexitatea acestora –, Vă rog să-mi permiteți ca, în semn de recunoștință pentru susținerea proiectelor Bisericii, să vă conferim Ordinul Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

† Calinic,

Arhiepiscop al  Sucevei și Rădăuților