Cuvânt la festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe – Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul

Domnule Consilier,
Doamnelor și Domnilor Inspectori Școlari,
Preacucernici și Preacuvioși Părinți Profesori,
Preacuvioasă Maică Profesor,
Doamnelor și Domnilor Profesori,
Stimați oaspeți,
Dragi tineri,

Venerabila cetate a Sucevei și Bucovina luminoasă vă primesc astăzi cu multă căldură – dincolo de nămeții ceva mai întârziați. Este o  căldură a inimii, plămădită de credința oamenilor din această parte de țară, adăpată din sfințenia locurilor și făcută rodnică prin binecuvântarea îmbelșugată a lui Dumnezeu. O căldură dată de prezența vie, rugătoare și susținătoare a Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, a Sfântului Voievod Ștefan, a Sfântului Daniil Sihastru și a tuturor oamenilor care au bineplăcut lui Dumnezeu, odrăsliți pe aceste meleaguri.

În numele Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în numele organizatorilor și susținătorilor locali, vă dorim frumoasă și îmbogățitoare ședere.

Nu este un clișeu de politețe când vă spunem că este o cinste și o bucurie să vă avem oaspeți. Pentru că, mai înainte, Dumnezeu Se bucură de voi,  vă prețuiește și vă cinstește, pentru că și voi Îl cinstiți pe El. Ați ales să mergeți pe un drum special, puțin anevoios la început, când ați fi avut multe alternative. Unele mai „prietenoase” și mai „ofertante”. Dar, răspunzând chemării, ați intrat pe calea slujirii frumoase și a mărturisirii luminoase și deloc crispate a lui Hristos. Dar o cale și exigentă, care țintește sus, care te motivează și te responsabilizează să fii mereu viu, prezent, veghetor, atent.

Voi sunteți mărturia în fața lumii că a fi creștin nu e sinonim cu a fi naiv, incult, retrograd, inadaptat, sau cu orice alt gen de epitete ar mai fi stigmatizați creștinii. Și că prezența însăși, mărturia prin cuvânt și lucrare a unora ca voi este imperativ necesară pentru a evita devieri sau abdicări de la cumințenia și firescul unei vieți, care, da, și în secolul al XXI-lea, poate fi o viață în Hristos, cu Hristos, pentru Hristos. Adică o viață rotundă, împlinită, sfințită aici pentru a se deschide luminos spre veșnicie.

Pentru această mărturie, vă mulțumim. Sigur, fiind o competiție națională, vor exista ierarhii și aprecieri valorice obiective. Dar ajungerea voastră în acest stadiu este, ea însăși, o dovadă a seriozității, a temeiniciei, a calității căutărilor voastre. De aceea, sunteți importanți și valoroși pentru societate și pentru Biserică, și, încă o dată zic, sunteți binecuvântați și prețuiți de către Dumnezeu.

Preluând un mesaj al prorocului Isaia, îți adresez ție, tânăr iubitor de Dumnezeu și iubit de Dumnezeu, cuvânt de încurajare din partea Aceluia:

„Nu te teme, căci Eu te-am răscumpărat, și te-am chemat pe nume, al Meu ești! (…) tu ești de preț în ochii Mei și de cinste și te iubesc (…) Nu te teme, căci Eu sunt cu tine” (Isaia 43, 1-5).

Mergi cu încredere pe drumul cunoașterii și trăirii lui Dumnezeu! De te poticnești pe cale, nu uita că El este, și acum, Samarinean milostiv!

Nu te teme de cei ce te ignoră, te intimidează sau chiar te disprețuiesc. Ești prețuit și cinstit de Însuși Dumnezeu.

Bucură-i mai departe pe părinți, pe profesori, pe părinții spirituali, pe colegi, pe oameni. Bucurați-L pe Dumnezeu, căci ai Lui sunteți!

Vă mulțumesc și rog pe Domnul să vă dăruiască înțelepciune și luminare de sus, spre bucurie și împlinire!

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul,

Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților