Cum l-a reabilitat Părintele Patriarh Daniel pe Diaconul Ion Creangă

ion_creanga_site

Se știe că scriitorul Ion Creangă a fost caterisit din treapta diaconiei în 1872. După ce s-a demonstrat nedreptatea care i se făcuse, Părintele Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ridicat caterisirea.

Prin decizia cu numărul 3690 din 20 iunie 1993, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a reabilitat memoria părintelui diacon, „de acum înainte la slujbele de pomenire, parastase şi comemorări de ordin religios fiind pomenit ca «diaconul Ion»“.

Scriitorul a fost judecat pentru că divorțase, mergea la teatru, se tundea și trăgea cu pușca în ciorile de pe turnul Goliei.

Despre mersul la teatru, pentru care alți câțiva clerici au fost mult mai indulgent judecați, Creangă a spus: „Am frecventat Teatrul Naţional de câteva ori, unde n-am văzut nimic scandalos şi demoralizator, ci din contră, combaterea tuturor viciilor şi susţinerea de tot ce este just şi ceea ce priveşte datoria omului către Dumnezeu şi societate“.

Cât despre divorț, acesta a fost canonic, fiind vorba despre un caz de adulter din partea soției. Dar se pare că socrul lui avea o influență foarte mare asupra membrilor Consistoriului care l-au judecat pe marele clasic al literaturii române.

sursa: basilica.ro
Foto credit: Wikimedia Commons